Marion Gerverdinck en Harriët Bergsma. (Foto: Studio Moonieq)
Marion Gerverdinck en Harriët Bergsma. (Foto: Studio Moonieq)

Marion Gerverdinck en Harriët Bergsma met een Indische erfenis

Cultuur

Langzaam... wordt het lichter, de Indische erfenis opnieuw bekeken, is een voorstelling van Harriët Bergsma en Marion Gerverdinck. De première is zondag 14 april in het Wilminktheater. 

Enschede - Dertig jaar werken ze nu samen en Harriët Bergsma en Marion Gerverdinck ontdekken elke keer nieuwe uitgangspunten, pijnlijkheden, verrassingen en geschenken vanuit hun verleden, vanuit het leven van hun ouders en voorouders, zo bericht het Wilminktheater. “Voor mensen die in oorlog leefden, en uit lijfsbehoud vluchten moesten, is (bijna) niets meer zo simpel als het lijkt. Naast onverteerbare woede of wrok is er ook altijd een gevoel van onveiligheid en van ‘te moeten behouden’, want er is vaak zoveel tekort gekomen. In dit vierde stuk willen de makers een stop op die verongelijktheid zetten. De boodschap die zij eens, 30 jaar geleden, vanuit een zaal vol mensen afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië hoorden: “Dit leed gaat door tot in de vijfde generatie...” hopen zij te kunnen ontkrachten. We leven immers, en tot nu, in Nederland, is dat leven (zó) goed! Laat dat een troost zijn voor de vele vluchtelingen die daarna op drift zijn geraakt. Laat het een troost zijn dat er veel geleerd is vanuit die plotse en enorme vluchtelingenstroom uit Nederlands Indië, ruim 70 jaar geleden.’’

Via Stichting OerSprong zoeken Marion Gerverdinck en Harriët Bergsma een antwoord op de vele vragen in hun gezamenlijke Indische geschiedenis, die ook aan de basis lag van hun vorige drie voorstellingen: Ach Indo (1997), Voor God en Vaderland (2002) en Oh, laat mij dansen (2018).

Met deze stukken bezochten ze podia in Amsterdam, Badhoevedorp, Den Haag, Vlissingen en vele andere plekken. En natuurlijk werd hun thuisstad Enschede het meest aangedaan. De beide Enschedese vrouwen, die dezelfde opleiding deden, ontmoetten elkaar in 1994. ‘’Het was Harriët die het Indische in Marion zag. En dat bleek het begin van een langdurige samenwerking. Het toeval wilde dat ze allebei al langer met de gedachte speelden een theaterstuk te maken. Beiden zijn tweede generatie-kinderen, afkomstig uit een Indisch gezin, waarbij één van de ouders in het jappenkamp heeft gezeten. Samen richtten ze Stichting OerSprong op, met als doel het Indische, het theatrale en het therapeutische bij elkaar te brengen.’’ Langzaam... wordt het lichter is het vierde Indië-stuk dat Bergsma en Gerverdinck ten tonele brengen. Met dank aan Flora Verbrugge (eindregie), Patrick Drijver (projecties), Studio Moonieq (fotografie), Henk ter Stege (techniek en decorbouw).

Tetem maakt werk van het Maker Festival Twente.
Tetem maakt werk van Maker Festival 28 apr, 15:08
Christian Pielich. (Foto: Bodine Jeske)
Christian Pielich met cabaretshow NU in Vestzak 28 apr, 09:24
Afbeelding
Enschede viert Koningsdag 2024 FOTO'S 27 apr, 18:55
Afbeelding
Koningsdag in Lonneker FOTO'S 27 apr, 16:59
Victoria'28 heeft een DHL pakketautomaat.
DHL pakketautomaat geplaatst bij Victoria 27 apr, 12:56
Dolf Jansen en Jitske Kramer brengen 'All Inclusive' naar het Wilminktheater.
Jitske Kramer en Dolf Jansen met 'All Inclusive' 27 apr, 10:26
Afbeelding
Drukke en gezellige Koningsnacht in de binnenstad FOTO'S 26 apr, 22:32
Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 26 apr, 18:09