Afbeelding
Foto:

Jan Visser

Het is het mooiste vak van de wereld, zeggen ze. Je kunt het niet op een school of universiteit leren en de sollicitatieprocedures duren een eeuwigheid; burgemeester. Ik geloof heilig dat het soms een rotbaan is. 


Enschede heeft alle problemen van een grote stad, maar niet altijd de grote stad-oplossingen. Als het uit de klauwen loopt, trekken ze in Amsterdam nog een blik ME'ers open, maar dat lukt hier niet; daar hebben we onvoldoende agenten voor in de regio. De veiligheidsdeskundigen maken onderscheid tussen sociale en feitelijke veiligheid. Je kunt je veilig voelen en je kunt veilig zijn. De feitelijke veiligheid kun je meten. Het is gewoon tellen; vorig jaar zoveel fietsdiefstallen, dit jaar zoveel. Dat betekent dat voor wat het fietsen betreft, het zoveel veiliger of onveiliger is geworden.


De cijfers kun je zelfs met die van andere steden vergelijken. En dan kun je tot de conclusie komen, dat het veiligheidsgevoel geheel anders is in verschillende plaatsen en in geen verhouding hoeft te staan met de feitelijke misdaadcijfers.


Zo wordt Enschede geteisterd door autobranden. Elk weekend wel één, soms meer. Gevraagd naar de laatste stand van zaken, krijg je geen antwoord. Dat gebeurt volgens mij omdat ze geen mensen ongerust willen maken. Nou kom maar op. Dat kunnen we echt wel aan. Maar jullie blijkbaar niet. Ik wil gewoon zien hoe jullie opereren, want ik wil me sociaal veilig voelen. En dat doe ik nu niet.

'Ik wil me sociaal veilig voelen en dat doe ik nu niet'

Een verslaggever van de Tubantia is een dag op pad geweest met de huidige burgemeester van Enschede om te zien wat hij dagelijks doet. Waarom dit moest gebeuren snap ik niet, we werken toch allemaal keihard en wie zegt dat Van Veldhuizen dat niet doet? En wat ik raar vond, was de afspraak dat de burgemeester een vetorecht had op het artikel. Waarom? Als je een uitgebreid interview hebt als journalist laat je de tekst altijd van tevoren lezen en wil de geïnterviewde wijzigingen dan praat je daarover. Want wat is nu het gevolg? Je krijgt een zouteloos verhaal, waar iedereen al naar heeft gekeken en iets over heeft gezegd, drie pagina`s, met giga-foto’s en niets inhoudelijks, alleen de agenda van die dag wordt genoemd.


En ja, een burgemeester maakt veel uren. Maar die heeft ook lange vakanties. Een bakker maakt ook veel uren, maar die heeft niet zoveel vrije dagen. De nieuwe burgemeester zal ook niet veel vrije tijd hebben. Hij zal in elk geval een antwoord moeten vinden op de in de Tweede Kamer aangenomen motie over de vuurwerkramp. Er is iets vreselijks gebeurd in onze stad en wij willen weten wat dat was. Een kwestie van sociale veiligheid.



PS. Wie tekent eigenlijk de verlofkaart af van een burgemeester?