Het Volkspark nu
Het Volkspark nu Foto:

Nieuwe visie voor het Volkspark voor nog eens 150 jaar

Het Volkspark (uit 1872) is het oudste, voor “het volk” toegankelijke, stadspark van Nederland. Binnenkort wordt de 150e verjaardag van het Volkspark gevierd. Het aantal bezoekers aan de groene long van de stad neemt toe. Maar veel bomen zijn bijna 'op'. Een nieuwe visie voor nog eens 150 jaar is daarom opgesteld.

Enschede - Na 150 jaar is een groot deel van de oorspronkelijke bomen aan het einde van hun leven gekomen, meldt Bob Dickhoff.  "Daarnaast trekt het park door de jaren heen steeds meer bezoekers. Dit alles is de aanleiding geweest voor de Commissie van Beheer over het Volkspark om samen met omwonenden, stakeholders en de gemeente Enschede een visie te ontwikkelen. Die visie heeft als doel ervoor te zorgen dat we de komende 150 jaar nog volop van het park kunnen genieten, zoals het bedoeld is door de schenker destijds.'' Dat was Jan Bernard van Heek.

Het Volkspark is een park dat iedereen in Enschede en omstreken kent, een park waar veel mensen herinneringen hebben liggen, een park dat de groene long van de stad vormt. "Er is een enorme bevlogenheid bij alle betrokken partijen om het Volkspark weer te versterken vanuit haar natuurwaarden en het tevens een bruisender en hipper park te maken”, zegt Arthur Burghouts, voorzitter van de Commissie van Beheer. “Deze visie zal ons in de komende decennia de juiste richting geven, het zal de rode draad zijn in de ontwikkeling van een toekomstbestendig stadspark. Van buurtbewoners tot kermisexploitanten, van natuurliefhebbers tot de evenementenbranche, van de gemeente tot ontwikkelaars in de binnenstad, we hebben er gezamenlijk over nagedacht en gesproken. Deze visie is het mooie resultaat daarvan.”

De visie rust op vier belangrijke pijlers: het gebruik en beleving, de ruimtelijke kwaliteit, het klimaat en biodiversiteit en mobiliteit. “Met een groeiende stad die verdicht en transformeert, wordt de behoefte aan groen steeds groter, het maatschappelijke belang van het Volkspark zal enorm toenemen”, licht Marina Eenschoten, landschapsarchitect van de gemeente Enschede, toe. “Het herontwerp draagt de geschiedenis van het park en zijn natuurwaarden een warm hart toe. Tevens biedt het perspectief voor andere functionaliteiten van het park die wij afgelopen decennia hebben zien groeien.”

Volgens Arthur Burghouts is het Volkspark 'uitgebloeid'. "Het klinkt cru, maar het mooie Volkspark is op vele plekken uitgebloeid. Deze visie is nodig om op meerdere vlakken te kunnen investeren in het park. Zo kan het Volkspark de groene long blijven van de groeiende binnenstad van Enschede en het bruisende en hippe park zijn waar we eerder over spraken”, aldus Burghouts.

Het Volkspark vroeger
Pen