Afbeelding
Foto: Shutterstock

Enschede investeert in jongerenactiviteiten en zorg

ENSCHEDE - Jongeren hebben een uitdagende tijd achter de rug; zij moesten net als iedereen veel offers brengen in de coronacrisis. Gelukkig zit er inmiddels verbetering in de situatie. Om ook jongeren weer een positief uitzicht te bieden op de komende tijd gaat de gemeente extra investeren in activiteiten en voorzieningen.

Enschede ontvangt dit jaar extra geld van het Rijk voor dit doel. Eerder werd al 380.000 euro geoormerkt voor jongerenactiviteiten, nu nog eens bijna 412.000 euro. Het merendeel zal ten goede komen aan ontmoetingsplekken voor jongeren en activiteiten voor ontspannen, sporten en bewegen. Daarnaast zet Enschede de middelen in voor uitbreiding van het aanbod van preventieve en lichte psychologische hulp. De besteding van het extra geld gebeurt in samenspraak met de Taskforce Jongeren en Corona, die sinds februari van dit jaar actief is in Enschede. Deze bestaat uit leerlingen, studenten, onderwijs, vertegenwoordigers van huisartsen en jeugdzorgorganisaties.

Weer ontmoeten
De gemeente staat in nauw contact met jongeren en een netwerk van partijen die met jongeren werken. Zo zijn er gesprekken met het Enschedees jongerenberaad, Alifa-jongerenwerk en Jongeren Inloop Punt (JIP), Jeugdwerk online, Ixta Noa, Sportaal, Concordia, politie, Enschede Lab, scholen, wijkcoaches, jongerencoaches en student-ambtenaren. De meeste jongeren geven aan vooral behoefte te hebben aan plekken, waar ze weer samen kunnen komen om te ‘chillen', bewegen en sporten. Niels van den Berg, wethouder welzijn: "Ik ben trots dat de samenwerkende partijen hierin de verbinding met elkaar hebben gevonden. Zij doen ontzettend belangrijk werk en treden op deze manier ook echt in contact met onze jongeren. Een heel mooi initiatief waar veel energie en enthousiasme vanaf straalt.” Door de samenwerkende organisaties zijn sinds vorige maand onder de titel #hardgaan053 diverse aansprekende activiteiten voor jongeren georganiseerd. Naast de extra middelen van het kabinet om jongeren meer perspectief te bieden, stelt het kabinet 210 miljoen euro beschikbaar waarmee basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen extra hulp kunnen inschakelen.