Afbeelding
Foto:

Meer aandacht voor autisme tijdens Wereld Autismedag

TWENTE - Op 2 april is het Wereld Autismedag. Deze dag is speciaal uitgeroepen om mensen ervan bewust te maken wat deze spectrumstoornis precies inhoudt. Mensen met autisme worden lang niet altijd goed begrepen door de samenleving, waardoor bewustwording belangrijk is.

Sinds 2007 is Wereld Autismedag een officiële VN-Dag. Ook Nederland doet mee aan deze bijzondere dag. Maar niet één dag, zelfs een hele week! Op woensdag begon deze Autismeweek van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Er worden nog tot en met 6 april uiteenlopende activiteiten gehouden. Naar schatting 1 procent van de Nederlandse bevolking heeft autisme. Dit zijn zo’n 200.000 mensen. Mensen met autisme verwerken prikkels anders dan mensen die geen autisme hebben. Soms zijn ze extreem gevoelig voor prikkels, terwijl ze sommige prikkels niet eens opmerken. Vaak hebben mensen met autisme moeite met het hebben van sociale contacten en hebben ze moeite met het gaande houden van gesprekken. Soms gaat autisme samen met een verstandelijke beperking, maar het komt in veel gevallen ook voor bij mensen met een gemiddelde tot hoge intelligentie.

Onbegrepen gevoel
Het hebben van autisme is niet makkelijk. Autisten voelen zich vaak onbegrepen en kinderen worden er vaker mee gepest op school. Door veel negatieve levenservaringen, krijgt naar schatting de helft van de mensen met autisme ooit te maken met een depressie. Dit kan zich weer vertalen in onder meer agressie-problemen.

In het zonnetje
Doordat veel mensen met autisme niet altijd makkelijk hebben, is het goed om hun ook af en toe in het zonnetje te zetten. Autisme heeft namelijk veel kanten; zo zijn ze bijvoorbeeld veelal erg leergierig, creatief en met een groot eerlijkheidsgevoel. Iedereen is uiteraard verschillend; autisme is een zogeheten spectrumstoornis waarbij niet iedereen gelijke uitdagingen of gedrag vertoont. Wel zijn er enkele overkoepelende punten om rekening mee te houden qua hun uitdagingen. Gebruik korte, duidelijke zinnen en wees duidelijk in je gesprek met iemand met autisme. Wees voorspelbaar. Verander niet zomaar iets, mensen met autisme kunnen vaak slecht tegen verandering. Ze houden van regelmaat. Door rekening met elkaar te houden en elkaars gedrag te begrijpen kunnen we samen werken aan een gemeenschap waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.