Afbeelding
Foto: GREG

Renault R5 Prototype: knipoog naar verleden

In 1972 werd de oorspronkelijke R5 gelanceerd door Renault, een ware cultwagen. Begin dit jaar werd de Renault 5 Prototype onthuld, een eerbetoon aan de wagen van weleer en wellicht het begin van een toekomstige elektrische nakomeling.

De stijl van de oorspronkelijke R5 is omgezet naar de maatstaven van nu, maar heeft wel de uiterlijke kenmerken van de auto uit de jaren 70. Nicolas Jardin, exterior designer, vertelt over het ontstaan van het project: "De ontwikkeling van het prototype was aan duidelijke regels gebonden. Het moest een moderne herinterpretatie van de R5 worden, die het model duidelijk in de toekomst verankerde. De ondeugende koplampen en dagrijlichten werden hertekend: “alles begon bij originele R5 lijnen, hoeken en de onderdelen van zijn neus. Naarmate de tekeningen vorderden, zijn de koplampen helemaal anders geworden, zowel qua proporties als qua vormgeving.” De tot in de puntjes uitgewerkte uiteindelijke versie doet denken aan licht gerimpelde, lachende ogen.

Technologie
Met ultramoderne processen werd de iconische blik van de R5 opnieuw uitgevonden. Zo worden de koplampen tot leven gebracht door led-matrixtechnologie, die beweging creëert door animaties te programmeren. Dat blijkt vooral uit de welkomstanimatie. Het nieuwe logo van de wagen licht op en activeert een animatie die zich uitstrekt in de grille. Vervolgens komen de koplampen tot leven alsof de auto met zijn ogen knippert. Een niet te missen knipoog! "Dankzij de matrixtechnologie en de welkomstanimaties konden we de expressieve en guitige blik van het origineel recreëren.”