Afbeelding
Foto:

Dag van de BHV

TWENTE - Op maandag 2 november staat de veiligheid op de werkvloer weer centraal op de Dag van de BHV. De bedrijfshulpverlener, oftewel BHV'er, is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Een BHV’er weet hoe hij of zij mensen evacueren moet bij een brand en verleent eerste hulp bij ongelukken. Zo is de hulpverlener onder andere getraind om te kunnen reanimeren en om verbanden aan te leggen.

Ieder bedrijf is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van interne bedrijfshulpverlening. Een bedrijf bepaalt naar eigen inzicht hoeveel BHV'ers precies nodig zijn om de veiligheid te waarborgen. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die specifiek bij het betreffende bedrijf horen. Het is logisch dat er bijvoorbeeld in een bakkerij andere gevaren op de loer liggen dan in een distributiecentrum. Een belangrijke taak voor de BHV'er is om te besluiten welke preventieve maatregelen noodzakelijk zijn. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Eventueel kan de directeur of eigenaar van een bedrijf zelf als hulpverlener optreden. Bij afwezigheid van de directeur is het dan wel van belang dat er iemand anders aanwezig is die de taken kan overnemen. Als een organisatie BHV’ers aanstelt, dienen de deze personen te beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken naar behoren uit te kunnen voeren. Bedrijven hebben bovendien de verplichting om contact te onderhouden met de hulpdiensten op het moment dat er sprake is van calamiteiten.

Thema
De Dag van de BHV wordt jaarlijks gevierd op de eerste maandag van november. Het thema van deze editie is: "Op een ander vertrouwen…”. Iedereen wil immers kunnen terugvallen op de vaardigheden van goed opgeleide BHV'ers in geval van een noodsituatie. Ook de hulpverlenende professionals (op de ambulance of van de brandweer) zijn afhankelijk van een adequaat optreden van de BHV'er vóór het moment dat zij ter plaatse zijn. Kijk ook op: www.dagvandebhv.nl