Tentoonstelling Carlijn Kingma

ENSCHEDE - Sinds 29 september zijn in Rijksmuseum Twenthe de utopische landschappen van Carlijn Kingma te zien in de tentoonstelling 'Architectuur van het onzichtbare'.

Kingma (1991) werkt op het snijvlak van kunst en bouwkunde. Ze creëert ontzagwekkende en verfijnde tekeningen die zijn opgebouwd uit architectonische elementen en structuren. Ze spreekt zelf over kaarten waarin ze de toeschouwer meeneemt langs de geschiedenis en toekomst van grote thema’s van de mensheid, zoals de utopie, het kapitalisme en de moderniteit. Kingma licht toe: ''Al eeuwenlang maken we kaarten om te navigeren door de wereld. We brengen objectieve gegevens in kaart om te bepalen waar we zijn, waar we vandaan komen en waar we naar toe willen. Maar de wereld wordt steeds complexer. Ondanks talloze applicaties die ons de weg proberen te wijzen, voelen we ons steeds vaker verdwaald in deze snel veranderende samenleving.'’ Zodoende hebben we nieuwe kaarten nodig om te kunnen navigeren. Als een cartograaf van de hedendaagse maatschappij verbeeldt zij de weg die wij als mensheid hebben afgelegd en schetst ze de mogelijke toekomst.
Kingma's werken komen altijd tot stand in samenwerking met anderen (kunstenaars, architecten, wetenschappers). Het museum kocht onlangs haar nieuwe werk ''Het weefsel der mensheid'' aan. Deze tekening gaat over de complexiteit van menselijke relaties, ze werkte samen met historicus en journalist Rutger Bregman. Diens boek 'De meeste mensen deugen' vormde het vertrekpunt voor dit werk.
Entree: € 15,00. Plan uw bezoek via www.rijksmuseumtwenthe.nl.