Afbeelding
Foto:

RUIS.

Brommers waren tussen 1955 en 1970 een populair vervoermiddel. Ik kan mij de brommers van de jongens op de middelbare school nog goed herinneren. Er was altijd wel eentje extra opgevoerd of die over andere kunsten beschikte. Het bekijken van brommers was populair. Ik vond het niet interessant, maar dat zal wel aan mij hebben gelegen. Heb thuis ook nooit om een brommer gevraagd. Mijn zus wel en ze “oefende” stiekem een keer op de Solex van de buurvrouw. Crossen kon ze als de beste, maar stoppen niet. Ze belandde op den duur in de haag bij ons ouderlijk huis… Ik vond het allemaal maar zeer lachwekkend, zij niet. Brommers kieken heeft in het Oosten en Noordoosten van Nederland een andere betekenis. Als er gevraagd wordt om brommers te kieken, dan is dat een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Een mooi gezegde en wat is er mooier dan te kussen met je geliefde.


Afgelopen zondagmorgen moest ik hier aan denken. Het was dit keer geen brommers kieken, maar auto’s kieken. Op de site van Tubantia stond een filmpje en een artikel van journalist Wilco Louwes, over straatraces op de parkeerplaats van IJsbaan Twente. Meer dan 500 auto’s, goed 1.000 personen hutje mutje op elkaar. Autoliefhebbers die pronkten met hun opgevoerde en omgebouwde auto’s. Op het filmpje o.a. een auto met kinderwagen met paardenkop erop gemonteerd. Zelfs het boodschappentasje hing aan de kinderwagen. Moest er wel om lachen. Er werd hard gereden, zeer hard gereden. Hordes mensen aan de kant om het hele spektakel te bekijken. Sommige lekker op een tuinstoeltje, met een wegwerpbarbecue en de waterpijp erbij. De veiligheid was in het geding! Maar er speelde nog iets. Het evenement was illegaal, er was geen vergunning en er gelden nog steeds coronaregels. Dus 1,5 meter afstand. Bovendien is crossen op een parkeerplaats ook niet toegestaan. De burgemeester had net twee dagen van tevoren aangekondigd, dat de tijd van waarschuwen geweest is. Er zouden vanaf het weekend sneller boetes worden uitgedeeld. Tja en dan wordt er niet ingegrepen bij een illegale carmeeting… De burgemeester zei, dat hij pas zondagochtend is geïnformeerd door de politie. Lijkt mij rijkelijk laat! Wat zijn de afspraken tussen de burgemeester en de politie? Op het filmpje was te zien, dat politie aanwezig was. Waarom is er niet ingegrepen? EnschedeAnders is direct op zondagmorgen ingegaan op het voorstel van de burgemeester om gerust vragen te stellen. Wat is er nu gedaan door de politie en de burgemeester? Wanneer kwamen de eerste signalen binnen en welke acties zijn er toen ondernomen? Bekeuringen zijn er blijkbaar niet uitgeschreven. Maar we zouden toch strenger zijn en sneller boetes uitdelen?


Het fenomeen straatraces speelt al langer in Enschede en er worden al acties ondernomen om dit soort meetings te voorkomen. Maar blijkbaar zijn de acties niet succesvol, want de meetings gaan gewoon door…Burgemeester wacht op een verslag van de politie en wij wachten op antwoorden. Verder verliep het weekend rustig, zei de burgemeester. Maar voor ons speelt nog wel een dingetje: Er is een bruiloft stilgelegd en daarvoor proces-verbaal opgemaakt. De mooiste dag van je leven en dan wordt je bruiloft stilgelegd. Is het paar nu getrouwd? Ondertussen worden op de parkeerplaats van de IJsbaan Twente alle regels aan de laars gelapt en daar is zoals het nu lijkt niets aan gedaan, ook niet bekeurd. Dit kun je niet verkopen!