Afbeelding
Foto:

Gemeente zet rem op drukke evenementen in binnenstad

ENSCHEDE - Het is de afgelopen tijd weer drukker in de binnenstad. Maar voldoende ruimte houden tussen bezoekers is hierdoor weer een grotere uitdaging. Om een goede balans te vinden tussen gezelligheid en veiligheid kiest de gemeente bewust wat wel en niet door kan gaan qua evenementen.

Hoewel vanuit landelijk oogpunt evenementen weer meer toegestaan zijn, loopt een stad als Enschede al snel tegen praktische bezwaren aan. Sommige straten en locaties zijn immers gewoonweg niet berekend op grotere mensenmassa's. Daarom heeft de gemeente geen vergunning afgegeven voor Muziek in de Straten en ook de activiteiten van Gogbot die op de Oude Markt gehouden zouden worden krijgen geen vergunning. De overige programmaonderdelen van Gogbot kunnen in principe doorgaan. Deze procedure loopt nog. Evenementen hebben nou eenmaal een aantrekkende werking, terwijl het nu al vaak te druk is. Bovendien nemen activiteiten ook meer ruimte in door hun faciliteiten zoals podia, foodtrucks, tafels en dergelijke. Dit wordt tevens versterkt door de uitbreiding van de terrassen op de Oude Markt.

Virus is niet weg
Burgemeester en voorzitter van Veiligheidsregio Twente Onno van Veldhuizen: “Ik begrijp de behoefte aan plezier en vertier, zeker nu in de vakantieperiode. Maar we moeten ons realiseren dat de ruimte die de noodverordening nu biedt voor het organiseren van evenementen maar zeer beperkt is. En dit is met een bewuste reden. Het coronavirus is niet weg en om ons heen zien we op sommige plekken het aantal besmettingen weer oplopen. We moeten met elkaar alert zijn om een toename van besmettingen in Twente waar mogelijk te voorkomen.” Alle aanvragen voor grotere evenementen worden besproken binnen de Veiligheidsregio, aan de hand van COVID-19 risicofactoren. Hierbij wordt ook gekeken naar de publieksomvang in relatie tot de locatie. Een aantal plekken in de binnenstad vormt hierin een risico.