Afbeelding
Foto:

Menzis draagt bij aan steun voor huisarts tegen tekort

TWENTE - De huisarts is een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse zorgketen. Het is de eerste lijn van zorg; zij zien alles en kampen met een grote werkdruk. Helaas is het ook in Twente steeds lastiger om deze zorg goed uit te voeren. Er is namelijk een schrijnend tekort aan huisartsen.

De afgelopen jaren kwam dit thema vaak naar voren; de beschikbaarheid van huisartsen in Twente staat onder druk. Vacatures kunnen niet gevuld worden waardoor de overblijvende artsen harder moeten werken. Met name in Almelo en Enschede is de nood hoog, maar ook in de rest van de regio is dit een probleem. Zorgverzekeraar Menzis wil hier op een bijzondere manier verbetering in brengen.

Meer mensen
Menzis gaat nu opleidingen voor Verpleegkundig Specialisten en Physician Assitants ('doktersassistent' in goed Nederlands) meefinancieren. Deze BIG-geregistreerde zorgprofessionals kunnen dan zelfstandig ingezet worden om op gestructureerde wijze medische taken van huisartsen over te nemen. Zo krijgt de huisarts meer tijd voor andere taken of complexere patiƫnten. De assistenten kunnen dan een deel van de taken van een huisarts overdag uitvoeren, maar ze kunnen ook ingezet worden op de spoedposten in de avond, nacht en weekends. Gedurende de opleiding gaan zij al aan de slag in de praktijk en spoedpost onder begeleiding van een huisarts. Menzis en de huisartsen hebben hoge verwachtingen van deze insteek. Het is een unieke insteek omdat zorgverzekeraars normaliter niet hun premiegelden aan wenden op zo'n manier.

Financiering
Op dit moment worden deze opleidingen gefinancierd vanuit diverse onderdelen, die tot dusver niet toereikend waren om alle kosten te dekken: een vaste bijdrage in de loonkosten vanuit het ministerie van OCW (22.500 euro per jaar) en vanuit variabele bijdragen vanuit de landelijke Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (uiteenlopend van 250 tot 1000 euro per maand per student). Tot in elk geval juli 2021 gaat Menzis per jaar maximaal 22.500 euro bijdragen aan de opleidingen, en maximaal 11.250 euro in het laatste halfjaar in de opleiding tot VS of PA. Ook is er een eenmalig vast bedrag van 5.000 euro voor de inwerkperiode van reeds opgeleide professionals die van de tweede naar de eerste lijn overstappen.