Afbeelding
Foto:

Provincie draagt bij aan woningbouw in binnenstad

ENSCHEDE - Voldoende woonruimte is een belangrijke voorwaarde voor een leefbare gemeente. Omdat je niet onbeperkt uit kunt breiden als gemeente, kijkt men ook steeds meer naar woningbouw op bestaande locaties door middel van inbreiding. Dit vergt de nodige creativiteit én fondsen. Om gemeenten te helpen met het geven van een impuls aan wonen stelt de Provincie Overijssel extra geld beschikbaar.

Overijssel gaat samen met de gemeenten Enschede, Hardenberg, Deventer en Zwolle investeren in de gebiedsontwikkeling van de vitale binnensteden en openbare ruimte. Begin dit jaar investeerde de Provincie al 3,6 miljoen euro in regelingen voor wooninitiatieven en crisisarrangementen. Hier komt nu nog eens 3,75 miljoen euro bij.

Uitdagingen
Enschede en de meeste andere Nederlandse steden kampen met fikse woningtekorten. Er is lang niet altijd voldoende woonruimte, laat staan betaalbaar en geschikt voor specifieke doelgroepen. Het bijbouwen van een flink aantal woningen heeft dan ook een hoge prioriteit. Gedeputeerde Monique van Haaf: "We werken samen met gemeenten, projectontwikkelaars, bouwers, corporaties en andere provincies om de complexe woningbouwopgaven te realiseren. Dat doen we onder andere via onze netwerkorganisaties; de Stadsbeweging en de Woonkeuken. Het mooie van deze samenwerking is dat het Rijk nu mee investeert via de Woonimpuls in Zwolle, Enschede en Deventer. Via de Woonimpuls wordt landelijk 1 miljard euro door het Rijk beschikbaar gesteld. In totaal bouwen wij versneld meer dan 2.150 woningen."

Enschedese Investering
In de gemeente Enschede komt het geld ten goede aan de gebiedsontwikkeling van het Stationsplein. Hier is ook woningbouw onderdeel van een breed pakket aan maatregelen, met als ambitie om onder meer de entree en bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Zo is de ambitie om onder meer een nieuw woontoren te realiseren bij het station. De afgelopen jaren zijn in de omgeving ook al zo'n 800 woningen gerealiseerd of in de planning. De plannen zullen wel geruime tijd in beslag nemen om uit te voeren.