Afbeelding
Foto:

Extreem

Ze was verbaasd. Niemand was aanwezig. De schrik sloeg haar om het hart. Wat nu? Ze is een alleenstaande vrouw. Al jaren is ze 80-100% afgekeurd en ontvangt zij een WIA-uitkering. Maar die uitkering was laag en daarom had ze aan moeten kloppen bij de gemeente voor een aanvullende bijstandsuitkering van ongeveer 225 euro.

Hoewel de gemeente haar een ontheffing sollicitatie- en arbeidsverplichtingen had verleend werd ze wel verplicht deel te nemen aan de DOEN! Beurs. De Doen! Beurs is erop gericht om mensen te bewegen tot participatie, meedoen, leren en werken. Ze gaat er keer op keer zonder tegenzin keurig naar toe.

Op 9 mei kreeg ze een uitnodigingsbrief van de gemeente voor de DOEN! Beurs van 16 mei. Ze had de brief blijkbaar niet goed gelezen en had wel ergens een '17' zien staan. Achteraf bleek dat het artikel over de medewerkingsplicht van de Participatiewet te zijn . Maar de '17' had ze goed onthouden. Ze kwam precies een dag te laat bij de Doen! Beurs aan. Niemand was er. Direct werd de gemeente gebeld, ze bood haar verontschuldigen aan voor deze pijnlijke maar menselijke vergissing.

Ze zei dat ze natuurlijk best naar een andere Doen! Beurs wilde gaan elders in de stad. Maar een paar weken later kreeg ze een brief van de gemeente met het 'Voornemen opleggen maatregen' (verlaging van de uitkering). Verder werd er een formulier 'Verklaring verzuim' meegestuurd. Deze heeft ze dezelfde dag ingevuld en teruggestuurd naar de gemeente.

Weer een paar weken later viel er een brief van de gemeente op de mat. Slecht nieuws! De gemeente bleek niet gevoelig voor haar opgegeven reden van verzuim. De opgelegde strafmaatregel werd vastgesteld op 40 % van de bijstandsnorm. Dit zou neerkomen op ruim 100 euro, dacht ze. Voor haar een hoop geld, want rondkomen was al niet makkelijk.

Het bedrag zou worden ingehouden op haar uitkering van de maand juli. Ze besloot in bezwaar te gaan tegen de veel te hoge boete. Iedereen kan zich wel eens vergissen in een datum. Maar het nieuws werd nog slechter: haar bezwaar op de beslissing van de gemeente werd ongegrond verklaard. Een dag later kreeg ze nog meer slecht nieuws te verwerken. De zorgverzekeraar stuurt haar een betalingsherinnering voor haar zorgpremie van de maand augustus. Deze wordt altijd maandelijks door de gemeente ingehouden op haar uitkering.

Uit navraag bij de gemeente bleek dat zij de premie niet hadden betaald, omdat er te weinig saldo was. De gemeente had niet 100 euro maar ruim 315 euro als boete opgelegd! Een extreme straf voor een menselijke fout, die ze op alle manieren wilde goed maken. Ondertussen weet ze niet hoe ze de betalingsachterstand moet oplossen….

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders