Afbeelding
Foto:

Zomerschool nog niet ten einde

ENSCHEDE - Zeggen dat je kind naar zomerschool gaat en maar vier weken zomervakantie heeft, of ergens gedurende het schooljaar een week vrij nemen, is voor veel ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd nog steeds een vreemd fenomeen. Maar niet bij Openbare Basisschool de La Res. Op vrijdag 26 juli is daar de laatste lesdag van dit schooljaar.


Openbare Basisschool de La Res was een deelnemer van de pilot flexibele onderwijstijden primair onderwijs. Begin dit jaar kondigde minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media nog aan dat de pilot niet in de huidige vorm doorgezet zou worden vanaf het schooljaar 2020/2021. Dit tot groot ongenoegen van medewerkers, leerlingen en ouders van de La Res. Zij hebben laten zien dat er wel mogelijkheden zijn voor flexibelere onderwijstijden zonder in te hoeven leveren op kwaliteit. Met een zelfgeschreven lied, dat luidkeels gezongen werd op het schoolplein, hebben ze dat ook laten weten. Wie weet was dat wel de reden dat minister Slob toch kansen ziet om scholen meer mogelijkheden te geven over de invulling van de lestijden.

Moties
Onlangs zijn twee moties over de flexibele onderwijstijden in het basisonderwijs door de Kamer aangenomen. Eén daarvan, de motie van Heerema, ging over het wettelijk mogelijk maken van het afwijken van centraal vastgestelde vakanties en de vijfdaagse schoolweek. Dit dan wel onder voorwaarden zoals instemming van de medezeggenschapsraad en waarborgen voor de onderwijskwaliteit. En vooruitlopend daarop de scholen die bij het huidige experiment hebben laten zien dat de onderwijskwaliteit voldoende is, de mogelijkheid geven om op op de huidige voet verder te gaan tot de nieuwe wetgeving er is. Goed nieuws dus voor e La Res, die door aanname van deze motie door kunnen gaan met flexibele onderwijstijden.

Andere scholen
Wat de mogelijkheden gaan worden voor scholen die niet hebben deelgenomen aan de pilot is nog niet duidelijk. Minister Slob heeft aangegeven dat het programma 'Ruimte voor Regie in het primair onderwijs' wordt gestart. Hierbij wordt gekeken naar hoe scholen meer regie voelen en nemen in de inrichting en organisatie van hun onderwijstijden met behoud van kwaliteit. Een programma waarbij de input van velen gewenst is. Voor de zomer van 2020 zal de minister dan de Kamer informeren over de stand van zaken.

Opluchting
Voor basisschool La Res is deze uitkomst een opluchting. Zij kunnen vooralsnog op de huidige voet verder. Alle tijd en inzet is niet voor niets geweest.