Afbeelding
Foto:

Toename verdrinkingen afgelopen jaar is zorgwekkend

TWENTE - Afgelopen zondag was een tragische dag langs de Nederlandse kust. Op één dag kwamen maar liefst drie zwemmers om het leven. Maandag volgde een tragisch statistisch feit van het CBS: afgelopen jaar is het aantal doden door verdrinking wederom toegenomen. Hoe kunnen we hier iets aan doen, en waar liggen de oorzaken?

Zondag overleden afzonderlijk van elkaar drie zwemmers; één kwam in de problemen bij het Zuiderstrand in Den Haag, twee bij de Wassenaarse Slag in Wassenaar. Grote inzet van de hulpdiensten en reanimatie op de kant mocht niet meer baten. Ook in Twente waren er de afgelopen jaren tragische verdrinkingsdoden te betreuren; meest recent nog eind juni in Overdinkel waarbij een 7-jarige verdronk in een vijver.

Toename
Uit de maandag gepresenteerde cijfers van het CBS blijkt dat er vorig jaar 138 mensen om het leven kwamen door verdrinking. Het gaat hierbij om 112 inwoners van Nederland en 26 niet-ingezetenen. Dit was maar liefst 27 mensen meer dan in 2017. De toename is alleen bij personen vanaf 20 jaar; bij kinderen en jongeren is het aantal verdrinkingen relatief stabiel. Het aantal verdrinkingsdoden daalde de afgelopen decennia, waardoor de stijging - voor het eerst sinds 2002 - zorgwekkend is.

Zwemcultuur
In Nederland hebben we nog een relatief sterke zwemcultuur. Ouders gaan vaak met de kinderen zwemmen en menig kind krijgt gelukkig nog steeds zwemles. Helaas is het zwemmen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo steeg het aantal verdrinkingen onder personen met een niet-westerse achtergrond; van 2014 tot en met 2018 kwamen ruim 96 niet-westerse personen om het leven door verdrinking. Zij verdrinken statistisch drie keer zo vaak als autochtone Nederlanders. Ook de drie zwemmers van afgelopen week hadden niet de Nederlandse nationaliteit. Kijken we naar de absolute cijfers dan zijn de meeste bezoekers die verdrinken Duitsers, gevolgd door niet-Europeanen en Polen, zo blijkt uit de cijfers. van het CBS.

Betere voorlichting
Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven om in ieder geval de groep niet-westerse migranten beter te laten zwemmen om hun veiligheid te vergroten. Daarnaast worden ook steeds meer gevaarlijke zwemsituaties aangegeven met meertalige borden. Immers, een bord met 'gevaarlijke stroming' in het Nederlands is voor anderen weinig zeggend zonder verdere context.

Zwemvaardigheid
vaak overschat

Een belangrijk punt om zeker te benoemen is dat ook veel autochtone Nederlanders maar matige zwemmers zijn. Zwemmen is een vaardigheid die je goed op peil moet houden door het af en toe te doen. Wie al sinds de kindstijd niet zwemt loopt een groter risico om in de problemen te komen. Een keer een herhalingsles bij uw plaatselijke zwembad kan dan ook zeker geen kwaad; dit voorkomt paniek.