Foto: partnerstad Dalian
Foto: partnerstad Dalian Foto: partnerstad Dalian

Pop-up store viert jubileum met partnerstad Dalian

ENSCHEDE - De gemeente Enschede viert het 10-jarig jubileum van het partnerschap met de Chinese stad Dalian op bijzondere wijze. Er is nu een pop-up store geopend waar deze stedenband op kunstzinnige wijze tot uiting komt.

Enschede en Dalian zijn al tien jaar partnersteden. Er zijn diverse overeenkomsten en verschillen: zo zijn beide steden onderdeel van innovatieve regio's. In dit rijtje past ook Enschede's andere partnerstad, Palo Alto in Californië, de thuisbasis van onder meer Google en Apple. Dalian is wel een stukje groter dan Enschede: er wonen maar liefst 6,7 miljoen inwoners en de oppervlakte is vier keer zo groot als heel Overijssel.

Veel activiteiten
Door de jaren heen zijn er al vele uitwisselingen geweest tussen Nederlandse en Chinese delegaties op vrijwel elk vlak. Met name voor ondernemers biedt Dalian mooie kansen als afzetmarkt. Ook op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en cultuur zijn er veel samenwerkingsverbanden.

Pop-up winkel
Speciaal voor deze gelegenheid opent de gemeente Enschede in samenwerking met de AKI ArtEZ de pop up-store 'Two Sisters' in de Haverstraatpassage 78. De winkel is vernoemd naar het kunstwerk waaraan studenten van de AKI ArtEZ, leerlingen van het Bonhoeffer college en Chinese kunstenaars tegelijkertijd werken. De pop up-store is alle zaterdagen in juli geopend. In de winkel kunnen bezoekers bij de geluksbalie leuke souvenirs en kleine kunstwerken kopen. Ook is er een expositie van kunstwerken gemaakt door AKI ArtEZ studenten en Chinese kunstenaars. En speciaal voor het tienjarig jubileum maakt ijssalon Van der Poel op de zaterdagen in juli groene-thee-ijs.

Kunstwerk Two Sisters
In het kunstwerk Two Sisters zijn op subtiele wijze verwijzingen gemaakt naar het jubileum, zo bestaat het kunstwerk uit twee doeken die beide zijn opgebouwd in tien lagen: één laag voor elk jaar. De hoogte van de doeken is bepaald door de lengte van een 10-jarig meisje uit Enschede. Het aantal pixels van de eerste laag is gelijk aan het aantal inwoners van Dalian.