Afbeelding
Foto:

Ajax

Van oudsher schuurt het tussen Ajax en FC Twente. Nu is dat geen wonder, want alle Nederlandse ploegen zetten zich af tegen de Amsterdamse godenzonen; een kwestie van ontzag, een beetje jaloezie, arrogantie van de Amsterdammers en minderwaardigheidsgevoelens bij de andere clubs. Vergeet ook niet, dat een gezamenlijke vijand ook lekker voelt; Wij tegen de rest van de (voetbal-) wereld. Een gevoel dat FC Twente inmiddels ook kent. Aangezien de clubs elkaar dit jaar niet zijn tegengekomen in de competitie, is het rustig aan het front en de strijd Ajax – Juventus heeft elke voetballiefhebber uitermate verbaasd en de Amsterdammers grote bewondering en veel goodwill opgeleverd.

Op supportergebied hadden de Amsterdammers een gouden slag kunnen slaan, door de wedstrijd Jong Ajax - Twente in de Arena te laten spelen. Twente was Ajax eeuwig dankbaar geweest. Ziet u de colonne touringcars al over de IJsselbrug richting Amsterdam rijden? Niemand durfde dit blijkbaar aan, zelfs de van oorsprong Enschedese Femke Halsema niet, maar ik verzeker u; het was goed gekomen. Het zelfcorrigerend gedrag van de totale groep was gigantisch geweest. Verplicht met de bus naar Amsterdam, instappen bij de Grolsch Veste, direct naar de Arena en voor de wedstrijd een optreden van Ilse de Lange, cadeautje van Twente voor Amsterdam.

Ik was in de Arena toen Twente met N'Kufo en Brian Ruis met 2 – 1 won van Ajax. We waren uitgenodigd door een vriend van een vriend en hadden de dag van ons leven. 20 Tukkers in het hol van de leeuw met een winnend doelpunt twee minuten voor het eindsignaal. Wij juichen natuurlijk. Dat kon een deel van het publiek niet waarderen en enkele Ajax-supporters klommen tegen de betonwanden op richting skyboxen, die inmiddels hermetisch waren afgesloten. Toen we weggingen galmde "You'll never walk alone." door de centrale hal. Gelukkig was het stadion inmiddels uitgestorven.

Het volgend seizoen kan het weer; een bezoek aan de Arena voor een wedstrijd Ajax – Twente. Een zwarte periode van FCT is afgesloten. Nu de financiën nog op een rij.

Jan Visser