Afbeelding
Foto:

Wie in bezwaar gaat ontvangt beduidend meer thuiszorg

ENSCHEDE - Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten die vinden dat zij te weinig hulp in de huishouding ontvangen kunnen bij de gemeente Enschede een nieuwe maatwerkvoorziening aanvragen. Dit kan overigens ook als er in hun situatie sprake is van gewijzigde feiten en omstandigheden.


Bovendien is de gemeente Enschede door het allerhoogste rechtsorgaan, de Centrale Raad van Beroep, op 6 februari j.l. berispt, omdat zij de thuiszorg nog steeds resultaatgericht indiceerde. Door deze laakbare wijze van indiceren bepaalden zorgaanbieders hoeveel tijd er werd ingezet. De CRvB verplichtte de gemeente Enschede en ook andere gemeenten al eerder te indiceren in tijd. Want betrokkenen weten door besluiten met urenindicatie precies hoeveel huishoudelijke zorg zij, in tijd uitgedrukt, van hun zorgaanbieder tegemoet kunnen zien, aldus de CRvB in Utrecht. René Beunders van de Stichting 'Sociaal Hart Enschede' klaagde daar met succes namens de 76-jarige Jan Vos over te weinig hulp in de huishouding en beschikkingen zonder urenindicatie.

Besluit met urenindicatie
Inwoners die voor het eerst of opnieuw thuiszorg aanvragen kunnen voortaan een besluit met urenindicatie tegemoet zien, tenminste als de gemeente Enschede zich netjes aan de wet houdt. Als dat besluit eenmaal genomen is en men niet tevreden is over de hoeveelheid tijd, kan men bij de Commissie Bezwaarschriften in bezwaar gaan. Dat heeft René Beunders onlangs aangetoond toen hij voor zichzelf hulp in de huishouding moest aanvragen. Zijn zorgaanbieder probeerde hem af te schepen met slechts drie uur per week. Maar toen hij in bezwaar ging indiceerde de gemeente Enschede opeens ruim vijf uur per week. René Beunders: "De huishoudelijke zorg die ik nu krijg is geïndiceerd in tijd op basis van onafhankelijke normen". Hij raadt dan ook iedereen, die jaren geleden gekort is door de gemeente, een maatwerkvoorziening Ondersteuning bij het Huishouden aan te vragen en zo nodig tegen het besluit in bezwaar te gaan. "Als ouderen, chronisch zieken en gehandicapten dat zelf niet kunnen of durven, dienen zij hun eigen familieleden, vrienden of mantelzorgers om hulp te vragen", aldus René Beunders van de Stichting 'Sociaal Hart Enschede'.