Afbeelding
Foto:

Haaksbergen naar compact en levendig

HAAKSBERGEN - Het centrum van Haaksbergen moet de komende jaren compacter en tegelijk levendiger worden. De gemeente Haaksbergen heeft een grote ambitie voor de centrumontwikkeling de komende jaren.

Winkelleegstand is niet alleen landelijk een probleem, ook de bezoekers van het Haaksbergse centrum treffen bij een wandeling menig etalage leeg aan. Dit zorgt dan al snel voor een neerwaartse spiraal: er zijn minder winkels, waardoor er minder bezoekers komen, waardoor overige winkeliers ook besluiten om te stoppen.

Positieve trend
De Haaksbergse gemeenteraad werd afgelopen week door het college geïnformeerd over de diverse lopende ontwikkelingen. Zo wordt samen met het kadaster gekeken naar de mogelijkheden om een passende invulling te geven voor de leegstand, maar ook om te komen tot een meer compact centrum. Dit zal dan hopelijk resulteren in een centrum waar ondernemers dichter bij elkaar zitten met minder lege plekken ertussen.

Draagvlak
De gemeente wil de ondernemers en omwonenden zoveel mogelijk betrekken bij dit proces. Bert Broekhuis van Broekhuis Rijs Advisering wegd gevraagd om dit proces te begeleiden. Hij heeft al vaker dit soort processen begeleid bij andere gemeenten in Oost-Nederland.

Provincie
De Provincie Overijssel deelt de visie van het Haaksbergse college dat een integrale aanpak essentieel is om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden. De Provincie neemt daarom de kosten van de heer Broekhuis op zich. Naast deze hoofdpunten zijn er ook nog vele andere ontwikkelingen, zoals het terrassenbeleid en uitstallingenbeleid wat nog in ontwikkeling zijn.