Afbeelding

Buurweg

Algemeen

Buren gebruiken vaak een pad dat achter of naast woningen ligt, om bij de openbare weg te komen. Dat gebruik leidt meestal niet tot problemen, zolang iedereen bijdraagt aan het onderhoud van het pad.
Paul en Anneke wonen ieder aan een zijde van zo’n buurweg. Paul is zich steeds meer gaan ergeren aan het nalaten van Anneke om de weg mede netjes te houden. Ze veegt het pad nooit en laat er haar overvolle containers staan waarvan de deksels niet altijd goed dicht kunnen, wat muizen en ander ongedierte kan aantrekken.
Ook parkeert zij er soms haar caravan waardoor de vrije doorgang belemmerd wordt en liggen er bovendien enkele tegels los, die valpartijen kunnen veroorzaken. Beide buren mijden elkaar waardoor de irritaties van Paul niet worden uitgesproken. Uit frustratie gooit hij daarom soms zijn afval in haar container. Hij vraagt tenslotte een gesprek met Buurtbemiddeling aan waar Anneke niet afwijzend tegenover staat.
Tijdens het gesprek leren ze elkaars situatie beter kennen: Anneke heeft een samengesteld gezin met zes kinderen en werkt daarnaast fulltime waardoor haar hoofd niet naar het onderhouden van de buurweg staat. Paul werpt daar tegenin dat ook zijn vrouw overbelast is en hij niet alleen verantwoordelijk wil zijn voor de onderhoudsplicht.
Ook vertelt Anneke dat het gedrag van Paul voelde als een complot met de andere buurtbewoners tegen haar: volgens haar vinden zij haar drukke gezin maar een asociale bende, hetgeen Annekes bereidheid om mee te werken aan het schoonvegen van het bewuste straatje niet bepaald bevordert. Paul ontkent echter ten stelligste dat dit het geval is, wat Anneke zichtbaar oplucht. Ook Anneke wil graag dat de tot nu toe stille onderlinge strijd wordt beslecht en belooft voortaan om de week te zullen vegen en de caravan elders te stallen.
Ook biedt ze aan mee te betalen aan het vernieuwen van de kapotte tegels. Ze gaan uiteindelijk dan wel niet als de allerbeste vrienden uiteen, maar wel als goede buren, hetgeen toch al een hele vooruitgang is.

Column Buurtbemiddeling

De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 20 uur geleden
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15
De film The Peasants draait in Concordia.
The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus 16 apr, 17:19