Peter van Lange maakt deel uit van de WijkJury. (Foto: Tjeerd Derkink)
Peter van Lange maakt deel uit van de WijkJury. (Foto: Tjeerd Derkink) Foto: TJEERD DERKINK

‘De hond’ smaakt naar meer bij Peter

Algemeen

Via het project Wijkjury bezoeken tien Enschedeërs dit seizoen voor het eerst een voorstelling in het Wilminktheater. Peter van Lange (63) uit de wijk Stokhorst en docent aan het Bonhoeffer College is enthousiast.

Enschede - Peter van Lange was wel eens in een schouwburg geweest, maar dat was voor de muziek: concerten van coverbands van Dire Straits en Supertramp. Maar een toneeluitvoering (in dit geval ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’) had Peter van Lange nog nooit bezocht en daar was hij best nieuwsgierig naar. “Ik wil ’s avonds wel eens wat anders dan boeken lezen, naar het journaal kijken of sporten.’’

Het was voor hem aanleiding om zich aan te melden bij de WijkJury. De groep van tien Enschedeërs bezoekt tien voorstellingen en steekt daar wat van op. “Zo leren ze meer over de betekenis van een toneelstuk en proberen het te analyseren. Het is een soort praktische theatercursus’’, aldus projectleider Aileen Dietrich.

De eerste voorstelling die de groep bezocht was ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’. De eerste ervaringen zijn positief. “Heel indrukwekkend”, zegt Van Lange. Vooral hoofdrolspeler Mattias van de Vijver maakte indruk op hem. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat hij vier-vijfde van de voorstelling in handen had.”
Van de Vijver speelt de rol van de autistische jongen Christopher. Als Christopher de vermoorde hond van zijn buurvrouw vindt, is dat het begin van een wonderbaarlijke zoektocht waarbij de jongen zichzelf steeds weer moet zien te overwinnen. Van Lange: “Je voelt de onmacht van een autistisch kind gewoon, waardoor je in je theaterstoel beleeft wat Christopher voelt.”

Van Lange keek er met bewondering naar. Hij weet wat autisme is, heeft zelf autistische leerlingen. “Ze weten zich wel te ontwikkelen als je ze aandacht geeft door bijvoorbeeld je verbale en non-verbale boodschappen op elkaar te laten aansluiten en als je metaforen uitlegt. Want het gebeurt nogal eens dat ze die letterlijk opvatten.”
Hij herkende dat ook in het toneelstuk: “Het was absoluut leerzaam.” Zoals ook de houding van Christophers vader: “Hij probeert liefdevol voor zijn zoon te zijn, maar dat lukt niet altijd.”

Het decor maakte ook indruk: “Eerst was er helemaal niks. Ik zei eerst nog tegen mijn buurvrouw dat het blijkbaar niks mocht kosten, maar ineens bleek het decor uit verschuivende panelen te bestaan. Heel mooi om te zien!”

De groep gaat overigens goed voorbereid naar de voorstellingen, want de deelnemers krijgen vooraf informatie van Aileen Dietrich. Na afloop wordt er nog even nagepraat. Na ‘De hond’ waren er twee actrices bij. “Die vonden het zelf ook leuk om met ons te praten, ze namen er echt de tijd voor.”
Van Lange heeft zin in de volgende voorstellingen. “Dit smaakt naar meer, ik ga vaker naar het theater na afloop van deze serie.”

Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 5 uur geleden
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 5 uur geleden
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 7 uur geleden
Blij met de F35! (Foto: Koos Mavrakis)
Laatste deel F35 klaar! 10 uur geleden
Afbeelding
Punt gisteren
Terrestrial Verses is te zien in Concordia.
Terrestrial Verses te zien in Concordia gisteren
Een themasessie in Spinnerij Oosterveld..
Themasessie over klimaat, water gisteren
Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 23 apr, 16:42