Afbeelding

Van bultjes naar babyhuid

Zorg

Huidproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Van droge schilfertjes tot hardnekkige puistjes, bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Hoewel meestal onschuldig, kunnen huidaandoeningen behoorlijk vervelend zijn. Ze kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen en zelfs je sociale leven beïnvloeden. Gelukkig zijn de meeste huidkwalen goed te behandelen met de juiste aanpak en wat doorzettingsvermogen.

Wat is keratosis pilaris?

Een veel voorkomend maar minder bekend huidprobleem is keratosis pilaris, ook wel ‘kippenvel’ genoemd. Het uit zich in groepjes ruwe, onregelmatig gevormde rode bultjes op huid zonder jeuk, vaak op de bovenarmen, bovenbenen, rug of wangen. Opvallend is dat de bultjes meestal niet jeuken. Naar schatting heeft maar liefst 40% van de mensen er in meer of mindere mate last van. Bij jongvolwassenen loopt dat zelfs op tot 80%! 

Oorzaken en risicofactoren

Maar wat veroorzaakt deze hardnekkige bultjes eigenlijk? De boosdoener blijkt een ophoping van keratine, een eiwit dat van nature in de huid voorkomt. Bij keratosis pilaris wordt dit in overmaat geproduceerd, waardoor de haarfollikels verstopt raken. Hoewel de precieze oorzaak nog onduidelijk is, lijken genetische factoren een belangrijke rol te spelen. Als iemand in je directe familie keratosis pilaris heeft, is de kans groter dat jij het ook ontwikkelt. Daarnaast hangt het samen met een drogere huid en een grotere gevoeligheid voor allergieën en eczeem.

Zelfbehandelingstips voor gladde huid

Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om de bultjes te verminderen en je huid weer glad te krijgen. Een effectieve zelfbehandeling begint met het regelmatig gebruiken van een milde scrub of exfoliant met salicylzuur. Voor het lichaam is 3-6% een geschikte concentratie om de verstopte poriën te openen zonder de huid te irriteren. Probeer daarnaast je huid optimaal gehydrateerd te houden. Hoe droger de huid, hoe meer last je van de bultjes hebt. Smeer je dus goed in met een rijke, ongeparfumeerde moisturizer. Ingrediënten als niacinamide kunnen de vochtbalans herstellen en tegelijk licht exfoliëren. Ook kalmerende, antioxidantrijke stoffen zoals zoethoutwortel en groene thee helpen om eventuele roodheid tot rust te brengen. Tot slot kan een lichte crème met vitamine A-zuur, op doktersrecept, de huidcelvernieuwing bevorderen voor een egalere teint.

Wanneer naar de dermatoloog?

Merk je na een paar maanden trouwe zelfbehandeling nog geen verbetering? Dan kan een bezoek aan de dermatoloog uitkomst bieden. Die kan professionele behandelingen zoals chemische peelings, lasertherapie of lichttherapie inzetten om de meest hardnekkige bultjes te lijf te gaan. Zo kun je eindelijk weer met een gerust hart je armen tonen!

Huidproblemen aanpakken loont

Laat keratosis pilaris je leven dus niet langer beheersen. Ook al is het een onschuldige aandoening, de impact op je zelfvertrouwen kan groot zijn. Met de juiste mix van geduld, consequente zelfzorg en eventueel professionele hulp zijn die vervelende bultjes vaak goed te temmen. Een stralende, egale huid is absoluut binnen handbereik als je er actief mee aan de slag gaat. Dus schaam je niet langer voor je huid, maar pak die bultjes kordaat aan. Op naar die droomhuid!

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Afbeelding
Duitse ambassadeur op bezoek 2 mei, 13:13
Afbeelding
Enschede herdenkt en viert 4 en 5 mei 2 mei, 11:53
Afbeelding
Herdenkingsconcert op het StadsCarillon op 4 mei 2 mei, 08:42
Afbeelding
Lintje 1 mei, 16:39
Trainer Joseph Oosting juicht voor Vak P. (Foto: Bas Everhard)
Joseph Oosting langer bij FC Twente 1 mei, 14:58
Blij met de zonneboot. (Foto: Robin Kreuger)
De zonneboot van Solar Boat Twente heet Lumina 1 mei, 10:53
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 1 mei, 08:00
De film Club Zero draait in Concordia.
Films Gimme Shelter, Boléro en Club Zero te zien in Concordia 30 apr, 17:45