Op de daken van veel woningen in Enschede liggen zonnepanelen.
Op de daken van veel woningen in Enschede liggen zonnepanelen.

De mening van Enschede: Energietransitie of worden we voor de gek gehouden?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

De energietransitie is in volle gang, het klimaat moet gered worden. Hoewel wij er niet in geloven dat wij, Nederland, het klimaat kunnen redden, willen we allemaal wel ons steentje bijdragen voor een betere wereld. Wat ons echter enorm parten speelt is de tegenstrijdige informatie die we krijgen. Iedereen lijkt zijn eigen gelijk halen te willen halen.

In 2015 was er een bijeenkomst bij Hof Espelo over biomassacentrales. Dát was de oplossing in de energiecrisis! Al snel bleek dat houtverbranding niet zo duurzaam was als werd voorgesteld. Hele bossen in Amerika en de Baltische staten werden gekapt om als houtkorrels (houtpellets) verscheept te worden naar Europa om verbrand te worden wat energie op zou leveren in de vorm van elektriciteit. En omdat het gekapte bos opnieuw zou worden aangeplant was het dus duurzaam. Dat nieuwe aanplant er 50 jaar over doet om weer een goed bos te zijn werd er niet bij verteld. En dat het vervoer van al die pellets veel kosten met zich meebrengt en nadelen voor het milieu oplevert werd niet benoemd. Naar later bleek was de uitstoot van schadelijke stoffen door de verbranding van hout ook niet zo milieuvriendelijk.

Een paar jaar later kregen we te horen: “We moeten van het gas af.” Toen wij toe waren aan een nieuwe keuken en op gas wilden blijven koken werden we zo’n beetje voor gek verklaard. Nieuwe wijken worden gasloos aangelegd, met als gevolg dat op diverse plekken nu woningen een generator voor de deur hebben staan. Deze woningen kunnen niet worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, omdat het netwerk overbelast is. Nu worden zelfs nieuwe wijken toch weer op het gas aangesloten. Datzelfde geldt ook al voor heel wat bedrijven. Zij moeten nu gebruik maken van dieselgeneratoren. Helemaal vreemd is dat ze in Duitsland, enkele kilometers bij ons vandaan, juist mensen worden gemotiveerd om gas te gaan gebruiken. Snapt u het nog? 

We moeten allemaal zonnepanelen om zo zoveel mogelijk eigen energie op te wekken. Velen volgden dat voorbeeld. En nu blijkt dat je gekort wordt op de teruglevering en als het een beetje tegenzit wordt je omvormer op afstand uitgeschakeld omdat het elektriciteitsnetwerk het niet aan kan. En de terugverdientijd op de investering is inmiddels verdubbeld.

We moeten allemaal een elektrische auto, maar straks mag je hem op bepaalde tijden niet meer opladen. 

Op zee, maar ook op het land, moeten overal windturbines komen. Op zee werden er al heel wat geplaatst en ook op land staan er al heel veel. Maar nu de gezondheidsrisico’s beter in beeld komen, wordt de afkeer tegen plaatsing van windturbines steeds groter. Merkwaardig is het ook dat als aanbevolen afstand tussen een windturbine en woningen overal in Europa andere normen gelden. Ook sterven er vogels door de windturbines. Betekent dit dat gezondheid minder belangrijk is dan het plaatsen van meer windmolens?

Wat vindt u? Worden we voor de gek gehouden? Overdrijven we een beetje. Wat zijn uw ervaringen?

Reacties AI

In bepaalde situaties kan kunstmatige intelligentie handig zijn. Bijvoorbeeld een arts die aan de hand van gegeven symptomen kan zien welke ziektes er aanwezig zijn en welke medicijnen/behandelmethoden er zijn. AI leest databases wereldwijd en geeft van daaruit 1 of meerdere resultaten.
Nadeel... Net als bij de menselijke hersenen is het vergaren en filteren van informatie van belang. Welke input krijg je, wat vraag je, welk resultaat komt er uit, hoe interpreteer je die informatie en wat gebruik je.
AI kan een aanvulling zijn, maar ook een vloek.
Brugt Vossebelt

Ik maak me niet zozeer zorgen over directe gevolgen zoals valse informatie en bedrog, dat gebeurt al heel lang. Mensen, media en video’s kunnen allemaal liegen als er een groter belang in het spel is. Zelfs dieren doen alsof ze groot of juist dood zijn. Het is moeilijk om te weten of informatie echt is. Belangrijker is om te weten wie het verzendt en wat hun motief is. Waar ik wel heel bang voor ben, is dat deze technieken in handen zijn van machten waarop we geen democratische controle hebben en dat persvrijheid wordt beperkt. Dictaturen en grote technologie bedrijven hebben veel invloed op wat we te zien krijgen. De EU heeft nog de beste regelgeving op dit gebied, dus we moeten ervoor zorgen dat democratie, persvrijheid en rechtsstaat in de EU en wereldwijd sterker worden.
Erik Mulder

Welk onderwerp zou u graag aan de orde gesteld zien in De mening van Enschede of waarover wilt u de mening van Enschede horen? Stuur een e-mail naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl. U krijgt altijd antwoord.

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52