Foto: ROBERT HOETINK

Nagellak

Het lijkt er op dat Enschede een nieuwe campagne is gestart om landelijk de aandacht te trekken.
Het begon allemaal met een winkelbediende uit Glanerbrug die niet meer in de Jumbo mocht werken omdat hij zijn nagels had gelakt. En dan zegt de baas van de winkel ook nog dat ze in Glanerbrug nog niet toe zijn aan jongens met nagellak op de vingers. Alsof Kabul aan de Gronausestraat ligt.

Vervolgens was er een docente van de UT, een assistent professor, die riep dat ze geen les wil geven aan studenten die niet gevaccineerd zijn tegen corona. Femke Nijboer, zo heet de dame, gaat daarbij volledig voorbij aan verworvenheden als zelfbeschikking en integriteit van het lichaam. Ook Femke mag zeggen wat ze wil, maar een verplichte prik verwacht je eerder in Kabul dan op een Enschedese universiteit.

Zeg ik nou Enschedese universiteit? Het is natuurlijk Twentse universiteit. Daar kijken ze verder dan alleen Enschede. Over de grens ook. Ze waren altijd gek op buitenlandse studenten.
Maar nu wat minder. Het komt door de kamernood. Ze wilden het nog oplossen met een soort van tentenkamp a la Lesbos, maar de tactiek werd veranderd. Het advies van de UT aan de buitenlandse student is nu ‘Geen kamer? Blijf dan weg!’ Liefst tweeduizend studenten van over de grens ontvingen die boodschap per mail. Het moet gezegd: zoiets zet Enschede wel op de kaart.

De voetballers van de lokale efcee zorgden voor het toetje, dan wel de kers op de taart. De voormalige aanvoerder van Heracles schoot vlak voor tijd de 1-1 tegen de touwen tegen de club uit Amsterdam met een begroting van 160 miljoen. Twente stunt met een punt tegen Ajax. Bij Rondo, Voetbalpraat, Studio Voetbal, Veronica Inside en de Oosttribune praten ze er de hele week over. Ik hoor Gijp al zeggen: Pröppertje, niks mis mee.
Ik zie ‘m Oranje nog halen.

Oh ja, en Madeleine van Toorenburg zei in een talkshow zomaar twee keer ‘Enschede’. Alsof ze zo uit een gesprek kwam met de vertrouwenscommissie.

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl)

Column Hans Assink

Meer berichten