<p>&#39;Druk&#39; won een Oscar. (Foto: Henrik Ohsten)</p>

'Druk' won een Oscar. (Foto: Henrik Ohsten)

(Foto: Henrik Ohsten)

Concordia komt met een ‘Oscar-film’

Concordia heeft ook deze week weer een aantal nieuwe films. Zelfs een Oscar-winnaar: ‘Druk’. 

Enschede - In Druk, de winnaar van de Oscar voor beste buitenlandse film 2021, speelt Mads Mikkelsen de rol van zijn leven. Er bestaat een theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. Gesteund door deze theorie beginnen Martin en zijn drie middelbare school collega’s aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven.
De eerste resultaten zijn zeer positief, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren. Maar voor sommigen wordt het steeds moeilijker om controle over de situatie te behouden en dan blijkt het experiment grotere gevolgen met zich mee te brengen dan verwacht. Druk is de nieuwe film van Thomas Vinterberg, de maker van Festen en Jagten

El Perro que no Callo
Een grappige, grootse kleine film. Iedere man neemt alledaagse beslissingen met levensbepalende gevolgen. Of hoe episch en absurd een gewoon mensenleven eigenlijk is. Sebastiaan is een dertiger met een hond. De hond mist hem als hij naar zijn werk gaat. Op zijn werk willen ze geen hond, want voordat je het weet “heb je een kantoor vol met kippen en is iedereen aan het paaldansen”, waarop hij samen met zijn hond vertrekt naar een boerderij waar ze mogen wonen. Het land verkeert in een economische recessie en Sebastiaan hopt van het ene baantje naar het ander. Hij zorgt voor mensen of planten en ontmoet interessante mensen.

Frida, Viva la Vida
De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) wist als geen ander haar eigen, overwegend schrijnende levensverhaal te vangen in kleurrijke zelfportretten. Haar werk is intens en weerspiegelt de aanhoudende fysieke pijn die ze had, het verdriet over haar kinderloosheid, haar politieke betrokkenheid en haar liefdesverdriet. Na haar dood werd zij een icoon die honderdduizenden bezoekers trekt naar exposities over de hele wereld. Ze is inspiratiebron voor boeken, muziek, films en mode. Maar wie was Frida in het echte leven? En hoe kunnen haar schilderijen zoveel energie en levenslust uitstralen, zelfs als ze pijn en lijden afbeelden?

Summer of Soul
Meeslepende muziekfilm rond een legendarisch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde. Gedurende zes weken in de zomer van 1969, slechts 160 kilometer ten zuiden van Woodstock, werd het Harlem Cultural Festival gefilmd in Mount Morris Park (nu Marcus Garvey Park). Na die zomer zijn de beelden nooit meer gezien of vertoond - tot nu. Summer of Soul belicht het belang van geschiedenis voor ons spirituele welzijn en is een bewijs voor de helende kracht van muziek in tijden van onrust, zowel in het heden als in het verleden. Met B.B. King, Stevie Wonder.en meer.

door Concordia

Nina Simone en Sly & The Family Stone in ‘Soul’-muziekfilm

Meer berichten
 
Auto zoeker