Foto:

Kinderfilms met workshops

De zomervakantie breekt aan. Reden voor Concordia om elke dinsdagmiddag een kinderfilm te vertonen met een bijpassende workshop. Met deze week: maak je eigen slapstick met Buurman & Buurman.

Enschede - In hun nieuwe film ‘Bakken en Grillen’ bedenkt het onhandige duo originele oplossingen voor het maken van eten, maar dat gaat natuurlijk niet altijd even makkelijk. Zo besluiten de buurmannen een barbecue te organiseren, maar hoe doe je dat als de grill niet goed werkt? Dan maak je er toch zelf een!

Na afloop van de film kan je een slapstick-workshop volgen. Je gaat veel foutjes maken, expres. Want bij slapstick is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk misgaat. Hoe bedenk je een grappig toneelstukje waarin er veel fout gaat? Een grappige workshop waarin veel gelachen wordt.

Donderdagavond gaan er twee nieuwe films in première. De ene is de Amerikaanse film The World to Come. “Wie is dat?” vraagt Abigail aan haar echtgenoot als een huifkar langs hun afgelegen boerderij rijdt. “Finney. En zijn vrouw”, antwoordt hij. De camera heeft dan allang verraden dat Abigail helemaal niet keek naar de nieuwe buurman met de teugels in handen. Haar blik richt zich op Tallie, kaarsrecht naast hem, met haar rode haar. Zij is het die Abigails eentonige bestaan aan de Amerikaanse frontier van kleur zal voorzien. Lang cirkelen de twee om elkaar heen. Abigails voice-over en hun gesprekken reppen over verlangens, zonder ze expliciet te kunnen benoemen. Regisseur Mona Fastvold toont ondertussen hoe er sensualiteit kan schuilen in een haarlok, of stoom die afslaat van pasgewassen lakens. De vrouwen smeden een zielsverwantschap, die tegelijk een ontsnapping is aan de restricties van een maatschappij waarin zij een bijrol spelen. Maar kan dat wel? The World to Come was in juni de openingsfilm van het filmfestival in Rotterdam en is vanaf donderdag in de bioscopen te zien.

De tweede premièrefilm is Night of the Kings. Een veelbekroonde, spannende speelfilm over Ivoriaanse tradities. Wanneer een jongeman wordt verbannen naar La Maca, een gevangenis in het Ivoriaanse woud, moet hij volgens de traditie bij de eerste maansverduistering een nacht lang de andere gevangen vermaken met een verhaal. Nerveus begint hij aan zijn verhaal van de legendarische bandiet Zama King.

Het internationale documentaire filmfestival Amsterdam is één van de meest prestigieuze festivals voor documentairefilms. Door de lockdown heeft het even geduurd, maar komende week zijn vier prijswinnaars bij Concordia te zien. Met onder meer een film met de voormalige Russische president Gorbatsjov en een film die een jonge vrouw maakte over haar strenggelovige moeder en niet-gelovige vader, die naast elkaar leefden in Teheran.

Alle genoemde films zijn komende week te zien bij Concordia aan de Oude Markt 15. Voor meer informatie en kaartverkoop, zie www.concordia.nl

door Concordia

Night of the Kings is de tweede premièrefilm

Meer berichten