Sport

Het zal in de tijd van het kampioenschap van FC Twente geweest zijn dat een aantal sporthotemetoten in Enschede plannen hadden voor topsport in Enschede. En met topsport werd echt landelijke en internationale top bedoeld. Als voorbeeld natuurlijk de grote voetbalclubs in Zuid-Europa. Real Madrid, Barcelona, Italiaanse clubs etc. zijn bijna alle algemene sportverenigingen met aparte verenigingen voor specifieke sporten. Natuurlijk zijn de voetbalclubs de grootste clubonderdelen met hun duizenden supporters. Die supporters zijn machtsfactoren, waar rekening mee gehouden wordt. Niet alleen door het bestuur, ook door banken, verzekeringen. Ik denk wel eens als een voetbalclub als Juventus of Barcelona failliet zou gaan; Barcelona heeft een schuld van 300 miljoen euro, zou hun bank dan ook failliet gaan? En hoe reageren dan de andere banken? En de nationale economieën, de wereldeconomie? Kan de wereldeconomie in een recessie komen door schuldenmakende sportclubs?

Toen FCT kampioen van de eredivisie werd, zweefde een aantal mensen een paar meter boven de grond. En dat mag toch? Hoe vaak wordt FCT kampioen eredivisie en als dat gebeurt dan mag je toch even “gek” doen. Dat mag. Maar mag je dan ook als lid van het college een idee doordrukken? Ik zal u vertellen waar het overgaat. Afgelopen maandagavond werd de aanleg van een nieuw zwembad door de gemeenteraad van Enschede goedgekeurd. Een project waar je grote vraagtekens bij kunt zetten, maar daar gaat het nu even niet over.

Het bad komt op het sportterrein aan de Kuipersdijk, naast de sportvelden, de sporthal, de klimwand, etc. Het terrein waar de jeugd van Twente zou moeten gaan trainen en de dames van Twente (kampioen geworden dit jaar). In het nieuwe zwembad is geen of nauwelijks ruimte voor spelen met water, alles is gericht op prestatie en wedstrijd. Daar is niks mis mee, maar het is duidelijk dat moeder en kind niks te zoeken hebben in dit nieuwe zwembad. Om maar te zwijgen over opa en oma die met hun kleinkind willen zwemmen. Het trieste is dat zwembad De Brug in Glanerbrug al is gesloten. Maandagavond werd duidelijk, dat om het nieuwe zwembad te kunnen betalen, ook zwembad Het Slagman moet sluiten. Het zwembad, waar enkele jaren geleden nog 3 miljoen is ingepompt voor een grondige renovatie.

Blijkbaar is iemand bezig met het opvullen van de sportaccommodatie aan de Kuipersdijk en daarvoor moet alles wijken. Dit college moet nog bijna een jaar. We hebben een wethouder van sportzaken, die alles over heeft voor een Olympisch dorp in de directe omgeving van de Kuipersdijk, met of zonder de rest van het college en raad. Met of zonder de Enschedeër.

Jan Visser

Meer berichten
 
Auto zoeker