Bloeddonatie juist nu van groot belang voor zorg en onderzoek

TWENTE - Jaarlijks doneren zo’n 400.000 mensen bloed. Volgens bloedbank Sanquin doen veel donoren dit eigenlijk in stilte; driekwart van hen praat eigenlijk zelden of nooit met iemand over hun keuze voor bloeddonatie. Jammer, aangezien praten over doneren ook vaak anderen over de streep haalt. Dit is ook de gedachte achter de internationale bloeddonordag. 14 juni is overigens bewust gekozen voor deze dag - het is de verjaardag van Karl Landsteiner, uitvinder van het ABO-bloedgroepensysteem.

Doneren mogelijk
Ook in deze uitdagende tijd is het gewoon mogelijk om bloed te doneren. Uiteraard wel met de nodige kanttekeningen. Zo kan men niet doneren wanneer men de afgelopen twee weken klachten had en pas twee weken na een negatieve test kan doneren weer. Na een coronavaccinatie mag men zeven dagen niet doneren. Bij eventuele klachten na een vaccinatie zoals koorts is dit 14 dagen.

Juist nu belangrijk
Het is juist nu belangrijk om bloed te blijven doneren. Dit heeft namelijk maar een beperkte houdbaarheid, waardoor altijd nieuw bloed nodig is. Bovendien helpt de bloeddonatie Sanquin ook bij het onderzoek van onder meer antistoffen tegen corona. Een ander aspect is dat de komende tijd de zorg weer verder opgeschaald zal worden. Hierdoor moeten bijvoorbeeld ook uitgestelde operaties ingehaald worden, waardoor er wellicht de eerstkomende tijd een wat grotere vraag zal zijn naar bloed.

Meer informatie
Wie meer wil weten over het belang van bloeddonatie en de mogelijkheden om zelf te doneren kan kijken op: www.sanquin.nl.

Meer berichten
 
Auto zoeker