Menkotoren neemt clip op

ENSCHEDE – Microfoons, grote luidsprekers, mengpanelen en heel veel kabels vervingen de taal en leesboeken voor leerlingen van basisschool de Menkotoren begin deze maand. Op uitnodiging van Alifa Jongerenwerk Enschede, Metropool en Kaliber nam klas 7b/8 deel aan de rapchallenge. Een creatief project waarbij muziek, taal en sociaal-emotionele ontwikkeling door de leerlingen ingezet moesten worden om samen een rap te schrijven en te oefenen. Het project is in de eindfase aanbeland waarbij opnames in een professionele muziekstudio werden gemaakt.

Met een beetje plankenkoorts maar vol energie rapten de leerlingen erop los tijdens de opnames. “Het is wel spannend maar als je eraan gewend bent, is het gewoon leuk!” zegt Chantal. Elisa valt haar bij: “Door de koptelefoon klinkt het heel anders en met de muziek die je dan hoort klinkt het echt professioneel.” Liena uit groep 8 is niet moe te krijgen: “Sommige stukken moeten wel vijf keer opnieuw gezongen worden maar dat is niet erg!” Cas legt uit: “Soms ben je te laat met zingen of maak je een foutje.” “Het moet perfect!” zegt Eline.

Leuke onderdelen
Het project heeft verplichte onderdelen voor alle leerlingen maar er zijn kinderen die niet willen opnemen. “Dat is geen probleem,” verduidelijkt lio-stagiair Jeroen ten Asbroek. “Iedereen leert over de opbouw van rapliederen en hiphop, ze denken na over taal en songteksten en schrijven teksten over corona en respect. De leerlingen die uiteindelijk niet een rap opnemen schrijven een verhaal over de geschiedenis van de rapmuziek en ze maken een graffititekening.” “Bij Alifa merken we dat voor kinderen de coronatijd ook een lastige periode kan zijn”, aldus Marije Davidse van Alifa. “Op deze wijze kunnen kinderen op een creatieve wijze hun gevoel over corona uiten. Daarnaast vindt Alifa het belangrijk om het respect voor elkaar onder de aandacht te blijven brengen.”

Opname videoclip
Bij een bezoekje aan de studio van Metropool blijft het niet. Bij de rap hoort uiteraard ook een heuse videoclip. Deze vrijdag 18 juni wordt deze opgenomen op het schoolplein van de Menkotoren, met echte cameramensen. In de gymlessen leerden de kinderen leuke dansjes voor in de clip. Ook kregen zij een dansworkshop van Studio Focus. “In de klas belden we met een autobedrijf met de vraag of we een dure auto kunnen lenen voor het opnemen van de videoclip, het antwoord was gewoon ja!”, vertelt Jasper uit groep 8 enthousiast.

Meer berichten
 
Auto zoeker