Onno van Veldhuizen voorgedragen voor staatsraad

ENSCHEDE - Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft inmiddels een leuk nieuw tijdverdrijf gevonden. Hij zwaait in oktober af als burgemeester van Enschede met een bijzondere nieuwe functie.

De ministerraad heeft vrijdag 11 juni besloten Onno van Veldhuizen voor benoeming tot staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, aan Zijne Majesteit de Koning voor te dragen. De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land en doet uitspraken over geschillen tussen burgers en overheden en geschillen tussen overheden onderling. Van Veldhuizen liet eerder al weten dat hij afziet van een tweede ambtstermijn als burgemeester van Enschede. “Bij die gelegenheid heb ik aangegeven ervan overtuigd te zijn dat ik na de coronabesmetting en het lang durende herstel, mijn oude kracht zou hervinden, maar ook was er het gevoel niet opnieuw voor een periode van zes jaar, zo onbarmhartig hard in de volle openbaarheid te willen werken”, aldus Van Veldhuizen. “Toen deze mogelijkheid op mijn pad kwam, kon ik niet anders dan daar serieus over nadenken, zelfs als dat inhield dat ik ‘mijn’ stad los moest laten. Ik ben heel blij met de voordracht. Het is eervol en een unieke kans om na twintig jaar burgemeesterschap, de samenleving verder betekenisvol te mogen dienen.” Voordat hij in oktober 2015 in Enschede aantrad was Onno van Veldhuizen onder andere vier jaar burgemeester in Nieuwkoop en twaalf jaar in Hoorn.

Ervaringsdeskundige
De adviserende rol ten aanzien van conflicten tussen burgers en overheden is hem - cynisch beschouwd - op het lijf geschreven. Enschede werd de afgelopen jaren namelijk vaker teruggefloten door rechtbanken op het gebied van zorg, ondersteuning en uitkeringen.

Meer berichten