Documentaire over tienervluchtelingen

ENSCHEDE - Concordia toont komende maandag 14 juni om 19.30 uur de ingrijpende documentaire Shadow Game. Deze gaat over het lot van tienervluchtelingen in Europa. Kaarten zijn te koop via www.concordia.nl.

In de documentaire Shadow Game volgen we minderjarige vluchtelingen op reis door Europa. Dagelijks proberen ze levensgevaarlijke grenzen over te steken, op zoek naar veiligheid en een beter leven. Mishandelingen en ontberingen zijn aan de orde van de dag. Shadow Game draait vanaf 10 juni in de Nederlandse filmhuizen. De documentaire won de Grand Prize of Geneva en de Youth Jury Award tijdens het mensenrechtenfilmfestival FIFDH 2021 in Genève, en de Dutch Movies Matter Award tijdens Movies that Matter Festival 2021.

Levensgevaarlijk spel
“The game” is de bitter-ironische term voor het levensgevaarlijke oversteken van grenzen. In Griekenland staat de 15-jarige Afghaanse SK nog maar aan het begin van zijn reis door Europa. ‘De truck game, train game, mountain game, river game,’ somt hij de ‘games’ op die hij heeft moeten doen om hier te komen. En vooral de ‘pedestrian game’: lopen, heel veel lopen. Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (Nieuw, De Asielzoekmachine, De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Een deel van het materiaal hebben de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Grote gevolgen
Kindvluchtelingen zijn geen nieuw fenomeen. Maar sinds de meeste Europese landen de grenzen hebben gesloten, is het bereiken van hun eindbestemming gevaarlijker dan ooit. Eefje Blankevoort: “Mensen hebben het recht om asiel aan te vragen, maar om dit te doen moeten ze een afgrijselijke horrortocht maken. Wat doet het met een kind om volwassen te worden onder dit soort extreme omstandigheden?” Shadow Game is een film over de gevolgen van een steeds grimmiger en hardvochtiger asielbeleid. Maar meer nog is Shadow Game een coming-of-age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als gidsen. Het is een film over volharding, veerkracht en de drive van jongeren om iets van hun leven te maken. Kijk voor meer informatie en de trailer van deze documentaire op: www.shadowgame.eu.

Meer berichten