Foto: Shutterstock

Boete van AP voor Enschede om omstreden wifitracking

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft een boete van maar liefst 600.000 euro ontvangen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Aanleiding was de inzet van het omstreden wifitrackingsysteem om bezoekersstromen in de binnenstad in kaart te brengen. De privacy van bezoekers zou hierbij onvoldoende beschermd zijn, aldus de AP.

Enschede besloot om in 2017 een sensorsysteem aan te laten leggen in de binnenstad. Dit ving wifisignalen op van telefoons van passanten. Iedere telefoon werd hierbij apart geregistreerd met een unieke code. Aan de hand van deze - in principe anonieme - gegevens kon de gemeente zien hoeveel telefoons ergens waren. Echter, via het systeem konden individuele telefoons in theorie ook daadwerkelijk gevolgd worden. Hoewel de Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat er geen aanwijzingen gevonden zijn dat dit is gebeurd, is het inzetten van een systeem dat dit mogelijk maakt op zich al een ernstige overtreding van de privacywet AVG. De inzet van deze technologie is aan strenge eisen verbonden en in de meeste gevallen verboden. “Gemeenten mogen in sommige situaties via wifitracking persoonsgegevens verwerken, bijvoorbeeld als dit noodzakelijk is voor hun wettelijke taak. Maar constateert de AP dat een gemeente of bedrijf onrechtmatig wifitracking inzet, dan is er kans op een flinke boete”, aldus AP-vicevoorzitter Monique Verdier. De gemeente en twee betrokken bedrijven hadden toegang tot de data. “Met die data kon je dus mensen volgen door de binnenstad van Enschede. Op een rustig moment zie je precies wie bij welke code hoort. Of kijk naar een patroon: komt iemand elke dag om 08.00 uur op dezelfde plek aan? En gaat zij of hij om 17.00 weer weg? Dan is het dus iemand die daar werkt.”

Al afgeschaft
De boete die Enschede ontving heeft betrekking op de periode van mei 2018 tot en met 1 mei 2020. De gemeente besloot toen namelijk om, naar aanleiding van de interventie van de Autoriteit Persoonsgegevens, te stoppen met het wifitrackingsysteem. De gemeente Enschede heeft inmiddels al formeel bezwaar aangetekend tegen deze fikse boete.

Meer berichten