Foto: Shutterstock

Gemeente start met bestrijding eikenprocessierups

ENSCHEDE - De gemeente heeft deze week het startschot gegeven voor de bestrijding van de overlastgevende eikenprocessierups. De gemeente hoopt zo dit jaar de overlast verder terug te kunnen dringen.

Deze week begon de proactieve bestrijding. Het wachten was even op de rupsen zelf; zodra zij uit de eitjes komen kunnen de bestrijdingsmiddelen ingezet worden. In totaal worden ruim 23.000 Enschedese eiken elk twee keer behandeld. Deze eerste ronde bestaat uit het besproeien van een klein deel van deze eiken met aaltjes. Deze microscopisch kleine wormpjes worden tussen zonsondergang en zonsopkomst op de eiken gespoten. De aaltjes zorgen dan voor een afname van 40 tot 60 procent minder eikenprocessierupsen in de boom. Deze methode is zeer doeltreffend om met name gebieden met grote overlast aan te pakken.

Verdere bestrijding
De meeste eiken worden vanaf nu behandeld met bacteriën. Deze werken het beste wanneer er blad aan de bomen zit. Een en ander is dus ook sterk afhankelijk van weersinvloeden. Zowel de aaltjes als bacteriën worden in de nachtelijke uren ingezet; deze werkzaamheden kunnen ook wat overlast veroorzaken. Zo maakt de benodigde apparatuur wat herrie en de spuitwerkzaamheden kunnen ervoor zorgen dat ook veel oude brandharen uit de eikenbomen vallen - deze kunnen tot zeven jaar later nóg voor overlast zorgen. Het advies is dan ook om ramen en deuren gesloten te houden wanneer de machine voorbij komt.

Waar bestrijding?
Om te kijken welke bomen in uw buurt precies behandeld worden kunt u kijken op een handig overzicht op www.enschede.nl/eikenprocessierups Zo blijft u goed op de hoogte.

Meer berichten
 
Auto zoeker