Foto: Chantal van der Burgt

‘Projectenmarathon’ Present

ENSCHEDE - Stichting Present organiseert vanaf 29 mei een ‘Projectenmarathon’, waarin er 15 dagen lang verschillende huizen en tuinen worden opgeknapt om mensen een nieuwe start te kunnen geven.

“We roepen vrijwilligers van harte op om een dag mee te doen”, vertelt coördinator Leonie Verloop, “Na deze periode van lockdown is het ontzettend fijn om samen met een collega, vriend(in), met je gezin of met je studentenhuis iets positiefs te ondernemen. Door samen een dag te klussen voor een ander, kun je een enorm verschil maken. Niet alleen door het uitvoeren van de werkzaamheden, maar ook door de ontmoeting die je met je stadsgenoot hebt.” De organiserende stichting bestaat dit jaar 15 jaar in Enschede. Zij is sinds 2006 één van de in totaal 76 Present-stichtingen die lokaal actief zijn in Nederland, die weerbare vrijwilligers voor één of meerdere dagen verbinden aan kwetsbare stadsgenoten. Door tuinen op te knappen of een muur te sauzen worden inwoners geholpen bij het maken van een nieuwe start, samen met hun hulpverlener. “Enschedeërs zijn ontzettend hulpvaardig en steken graag de handen uit de mouwen” vertelt coördinator Marjet Deuten. Zij is vanaf de oprichting verbonden aan de stichting. “Mensen willen graag helpen, maar weten vaak niet wie hun hulp nodig heeft. Ze hebben een brug nodig, die mensen bij elkaar brengt. Present vormt al 15 jaar lang deze brug, die mensen aan elkaar verbindt”.

Uitdagende tijd
Ook tijdens de coronacrisis blijft de stichting steeds actief om mensen met elkaar in contact te houden. Zo werden er al fruitpakketten uitgedeeld en zomerpakketten gemaakt voor kinderen die te maken hebben met armoede, er gingen ‘lichtpuntjes’ op pad om in de wintermaanden een praatje te maken aan de voordeur en er werden diverse kaartenacties georganiseerd. Door de geldende lockdown konden er minder praktische klusprojecten worden uitgevoerd. De hulpvragen bleven echter wel onverminderd bij de stichting binnenstromen.

Projectenmarathon
Nu het lente is kunnen er weer meer buitenprojecten plaatsvinden. Daarom organiseert de stichting deze Projectenmarathon. Iedere Enschedeër kan zich aanmelden om de handen uit de mouwen te steken en daarmee een ander te helpen. De actie is tevens een sponsoractie. Mensen die zich aanmelden als vrijwilliger kunnen zich laten sponsoren door hun familie, vrienden, collega’s enz. Op die manier ben je een dubbel cadeau voor de stad. De stichting houdt uiteraard rekening met de op dat moment geldende coronarestricties. Aanmelden als vrijwilliger kan via de website: www.stichtingpresent.nl

Meer berichten