Enschede en Oldenzaal gaan vergroenen in het NK Tegelwippen

ENSCHEDE - De gemeenten Enschede en Oldenzaal gaan samen een bijzondere strijd aan. Zij zijn twee van de in totaal meer dan veertig deelnemende steden in het ‘NK Tegelwippen’. Een ludiek project met een serieus doel: inwoners bewegen om hun tuin groener te maken door tegels weg te halen.

Afgelopen week werd het startschot gegeven voor het NK Tegelwippen, wat loopt tot 30 september dit jaar. Gemeenten strijden hierbij om welke plaats de meeste tegels weg wist te halen. Oldenzalers en Enschedeërs kunnen dit zelf doorgeven via de website www.nk-tegelwippen.nl Inwoners maken hierbij ook kans op leuke prijzen, onder meer met de ‘Wipper van de Maand’-prijs en uiteindelijk een grotere publieksprijs.

Leuke opzet
Dit jaar is de tweede editie van deze actie, die met de opzet ook inspeelt op het totale gebrek aan lopende sportcompetities. Het roept ook een positieve rivaliteit op; Enschede en Oldenzaal doen al veel om in te spelen op de komende klimaatveranderingen. Het vergroenen en vergroten van de biodiversiteit speelt in beide plaatsen. Zo behoort Enschede bij de vijf bijvriendelijkste gemeenten van het land aldus wethouder Jurgen van Houdt van Enschede. Oldenzaal legde door de jaren heen ook al veel bloemenlinten aan en investeerde in groen. Beide gemeenten werkten ook aan gescheiden riolering, boven- en ondergrondse waterberging en meer.

Aangenaam wonen
Inwoners worden met de actie gestimuleerd om tegels weg te halen uit hun voor- of achtertuin en deze te vervangen voor groen. Dit heeft veel voordelen. Zo helpt dit bij het voorkomen van wateroverlast; het water gaat direct de bodem in en stroomt niet meer naar overvolle riolering. Daarnaast is een groene tuin ook een koelere tuin; het helpt bij het voorkomen van hittestress en is een stuk aangenamer in de droge, warme zomers die komen. Het vergroenen van de tuin is ook te combineren met andere verbeteringen, zoals het planten van een mooie diversiteit aan bloemen wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Ook kunnen inwoners dan bijvoorbeeld een insectenhotel of vogelkastje ophangen; belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Meer berichten