Grootste nanotech lab van Nederland in Enschede

ENSCHEDE - Het grootste nanotechnologielab van Nederland: het ‘MESA+ NanoLab’ op de UT campus in Enschede organiseert op 4 juni 2021 het 13e internationale symposium voor nanobiotechnologie, ‘van de fundamentele kennis tot de praktische applicaties’.

Veel horen we er niet van, maar het hosten van zo’n internationaal symposium is niet niks. Nanobiotechnologie onderzoek reikt uit naar veel verschillende wetenschappers vanuit diverse specialisaties: de fysieke wetenschappen, levenswetenschappen en medicinale wetenschappen. Nanotechnologie op zich trekt nog een veel groter publiek aangezien het kan worden toegepast op bijna elk denkbaar vlak.

Mogelijkheden
Op een haast onvoorstelbaar kleine schaal, die van nanometers, (een nanometer is een miljardste meter, iets groter dan een atoom), werken de wetenschappers en studenten aan fascinerende projecten in het MESA+NanoLab op de campus van de Universiteit Twente. Bijvoorbeeld het maken van chips om elektrische activiteit in breincellen te meten of het werken aan oppervlaktes die zichzelf schoon kunnen maken. Door de eindeloze mogelijkheden wordt nanotechnologie vaak de technologie van de toekomst genoemd. Simpel gezegd houdt werken met nanotechnologie in dat je materie bestudeert en manipuleert op nanomicroscopische schaal.

Vertrouwen
In 2019 besloot Universiteit Twente ruim 15 miljoen euro te investeren in het NanoLab. Dit geld wordt geïnvesteerd om de faciliteiten van het NanoLab te verbeteren en de infrastructuur state of the art te houden. 5 miljoen euro wordt geïnvesteerd door het lab zelf middels een lening, de rest moet worden opgebracht door de 2,5 procent groei van de baten die verwacht wordt. Volgens Mirjam Bult die bij de UT werkt als bestuurs-vicevoorzitter, erkennen de faculteiten het belang van het lab en hebben ze vertrouwen in deze groei.

Meer weten over Nanobio2021? Ga naar: https://www.utwente.nl/en/mesaplus/events/2021/6/931292/nanobio2021.

Meer berichten