Speeltuinen krijgen financiële bijdrage

ENSCHEDE - De coronacrisis heeft ook een grote impact op vrijwilligersorganisaties zoals speeltuinen, scoutinggroepen en jeugdkampen. Die vrijwilligersorganisaties krijgen een financiële bijdrage van de gemeente van maximaal 5.000 euro.

Doordat een brancheorganisatie zich hard heeft gemaakt in Den Haag is er zo’n 7,4 miljoen euro opgehaald voor vrijwilligersorganisaties. Deze subsidie moet verdeeld worden over alle gemeenten in Nederland. De financiële bijdrage is een tegemoetkoming voor de gemiste inkomsten in 2020 door het coronavirus.

Niet in verhouding
Henja Bartelink, directrice van Stichting Enschede Speeltuinen (SES): “Wij hebben de subsidie natuurlijk meteen aangevraagd voor al onze speeltuinen. Alle kleine beetjes helpen.” Het bedrag wat de overkoepelende organisatie ontvangt, moet verdeeld worden onder alle zeventien speeltuinen die onder de organisatie vallen. “Dat is natuurlijk niet veel, als je kijkt naar welke inkomsten iedere speeltuin is misgelopen. Het staat niet in verhouding met elkaar”, aldus Bartelink.

Hulp
Van alle zeventien speeltuinen, helpt de SES er nu financieel drie. Sommige speeltuinen krijgen nu nog inkomsten van verenigingen die ruimtes huren en redden het zelfstandig. Henja Bartelink: “Wij hebben altijd gezegd dat wij de speeltuinen niet laten vallen. Dat gaan wij nu ook niet doen. Waar het moet en kan, ondersteunen wij de speeltuinen die geen inkomsten meer binnenkrijgen door bijvoorbeeld verhuur. Maar wij laten de speeltuinen echt niet vallen. Wij hebben de keuze gemaakt om andere uitgaven niet te doen, zodat wij de speeltuinen kunnen ondersteunen.”

Speeltuinen geopend
Door de lockdown zijn alle winkels en (speeltuin)gebouwen gesloten, maar de speeltuinen natuurlijk niet. Kinderen kunnen dus nog gewoon buitenspelen, wat ook ontzettend belangrijk is. Speeltuinen organiseren nu alsnog activiteiten, zoals een online bingo, of andere buitenactiviteiten. “De kinderen zijn altijd welkom bij de speeltuinen. Gelukkig zijn er ook nog veel kinderen die komen spelen”, zegt Bartelink.

Meer berichten
 
Auto zoeker