Foto: David Stassen

Gemeente Enschede schrapt 500.000 euro aan heffingen

ENSCHEDE - Het college van B&W van Enschede heeft besloten voor 2020 af te zien van de heffingen voor marktgelden, terrassen en uitstallingen. Op die manier draagt de gemeente zorg voor directe lastenverlichting voor de betreffende ondernemers. Het voorstel moet nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

Normaal gesproken brengt de gemeente in het begin van het jaar de heffingen in rekening voor horeca en detailhandel over het afgelopen jaar. Ook maakt de gemeente de afrekening op van de marktgelden. Veel ondernemers in Enschede worden hard geraakt door de geldende coronamaatregelen, daarom heeft het college van B&W het uitstel van enkele heffingen over 2020 omgezet naar afstel.

Lastenverlichting
June Nods, wethouder Economie: ''Bij steeds meer ondernemers staat het water ondertussen tot aan de lippen. Als college zijn wij ons hier zeer van bewust en willen hen tegemoet te komen met een forse lastenverlichting. Door een aantal heffingen over 2020 te schrappen hopen we hen wat ademruimte te geven, zodat we ook straks nog een aantrekkelijke stad zijn.” Het afstel heeft betrekking op de marktgelden en heffingen voor terrassen en uitstallingen. De totale tegemoetkoming bedraagt ruim een half miljoen euro.

Een lichtpuntje
Joris Eleveld van de horecavereniging noemt het voorstel "een lichtpuntje in donkere tijden. De gemeente Enschede laat hiermee zien dat ze in deze moeilijke periode achter de horeca staat. En dat geeft vertrouwen om ook samen afspraken te maken voor de komende periode”. Wim Wiefkers van de marktbond is verheugd over dit nieuws: "Met name het wegblijven van Duitse klanten heeft een groot gat geslagen in de zaterdagmarkt. Enschede is de eerste gemeente die voor een heel jaar de marktgelden niet in rekening brengt. Een aantal andere gemeenten heeft dit voor een kortere periode gedaan. Dit is een enorme opsteker voor de marktondernemers”. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via ondernemersloket@enschede.nl of bel naar: 053-4815150.

Meer berichten