Vrijwillige ondersteuning bij financiën opnieuw ingericht
<p>Thuisadministratie-co&ouml;rdinator Gerrie</p>

Thuisadministratie-coördinator Gerrie

Vrijwillige ondersteuning bij financiën opnieuw ingericht

ENSCHEDE - Als je ondersteuning nodig hebt bij je financiële administratie kun je in Enschede een beroep doen op vrijwilligers. Een deel van die vrijwilligers is actief bij welzijnsorganisatie Alifa en een ander deel bij vrijwilligersorganisatie Humanitas Twente.

In het verleden was de verdeling tussen de twee partijen op basis van leeftijd. Humanitas Twente hielp iedereen onder de 65, terwijl Alifa 65-plussers hielp. Alifa zorgde voor langdurige hulp en Humanitas voor intensieve hulp. Er was geen organisatie die mensen zowel langdurig als intensief hielp. De organisaties vonden dat daar verandering in moest komen.

Leeftijd losgelaten
De verdeling op basis van leeftijd zorgde er namelijk voor dat mensen jonger dan 65 moeilijk ondersteuning kregen als werd verwacht dat ze langer dan een jaar ondersteuning nodig hadden. Daarnaast kregen 65-plussers wel ondersteuning, maar in principe voor de lange termijn. En dat terwijl veel 65-plussers het prima zelf kunnen na een periode van ondersteuning. Daarom is dat leeftijdscriterium losgelaten. Alifa ondersteunt nu mensen die blijvend hulp nodig hebben bij hun financiële administratie. Dit doen de vrijwilligers voor onbepaalde tijd. De ondersteuning van Humanitas is echter tijdelijk, intensiever en gericht op zelfredzaamheid. Humanitas-vrijwilligers komen maximaal een jaar lang wekelijks ondersteunen bij het op orde krijgen van de financiën, zodat iemand het uiteindelijk weer zelf kan.

Nieuwe doelgroep
Voor Humanitas betekent dit een hele nieuwe doelgroep. Gerrie: “Onze vrijwilligers krijgen ineens te maken met AOW’s en pensioenen, dingen die wij voorheen eigenlijk niet tegenkwamen omdat we alleen 65-minners ondersteunden. De vrijwilligers zijn daarom bijgeschoold op het gebied van aow en pensioen.’’ Humanitas is actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het leuk vinden om met deze nieuwe doelgroep te werken Heb je een financiële achtergrond of ben je handig met financiën en orde creëren? Humanitas Twente zoekt vrijwilligers. Aanmelden kan via www.sterkesamenleving.nl.

Meer berichten
 
Auto zoeker