Bijzonder kunstproject genomineerd voor prijs
Foto: ROYG-J Yzerman

Bijzonder kunstproject genomineerd voor prijs

ENSCHEDE - In 2020 vond bij Aveleijn, in samenwerking met de gemeente Enschede, Stichting Prokkel en belangenorganisatie LFB, het project ‘Iedereen doet mee’ plaats. In het project, dat inhoudelijk werd vormgegeven door een creatief consortium bestaand uit Concordia, theatergezelschap Gehring&Ketelaars en Rob Dieleman, trokken kunstenaars met en zonder beperking gedurende een langere periode met elkaar op.

De kunstwerken die zij maakten werden tentoongesteld in de expositie ‘Wat je niet ziet bestaat wel’ in Enschede. De expositie kon als duo (iemand met en iemand zonder beperking) worden bezocht. De duo’s maakten eerst kennis met elkaar aan de hand van een speciaal ontwikkelde handleiding. Het project is finalist (top 3) voor de landelijke Gehandicaptenzorgprijs.

Belangrijk thema
De Gehandicaptenzorgprijs staat dit jaar in het teken van het thema Eenzaamheid en wordt voor de achtste keer uitgereikt. Uit onderzoekt blijkt dat mensen met een beperking minder vaak meedoen. Het maken van contact met mensen zonder beperking kan ingewikkeld zijn. Er is ongemak aan beide kanten. In het project wilde Aveleijn onderzoeken wat er gebeurt als mensen met en zonder beperking samenwerken aan iets waarvoor ze een gedeelde passie hebben. In dit geval kunst. Hoe maak je kennis met elkaar, hoe kom je voorbij het eerste ongemak en hoe werk je samen toe naar iets moois? In het najaar van 2020 mocht Aveleijn het bijzondere project presenteren aan minister Van Engelshoven. In december is het project ingediend voor de Gehandicaptenzorgprijs en geselecteerd voor de top 10. De top 10 selectie pitchten op 11 januari voor de jury. Daaruit volgden drie finalisten: Aveleijn, Amerpoort en Bartimeus. Op 15 maart wordt de prijs uitgereikt.

Meer berichten