Column RP Advocatuur: Schrijven is schrappen

Column RP Advocatuur: Schrijven is schrappen

Of zoals Von Goethe zei: “In der Beschränkung zeigt sich der Meister”. Een column schrijven gaat vaak als volgt. Eerst heb je geen idee waar je het over moet hebben. Wat is leuk, belangrijk, raar of actueel? Dat kan van alles zijn, maar eigenlijk is niets leuk, belangrijk, raar of actueel genoeg om mensen mee lastig te vallen.

Als je dan vertwijfeld het toetsenbord aan de kant hebt gelegd, krijg je veel waardering voor mensen die als vanzelf artikelen, columns en zelfs hele boeken schrijven. Uit de losse pols vaak. Althans, zo lijkt het. En als je de hoop hebt opgegeven, komt het: inspiratie! Opeens lijkt het schrijven als vanzelf te gaan. Woorden komen als een waterval en ze kunnen linea recta op papier. Je bent echt op dreef en je hele scherm stroomt vol met de meest fantastische volzinnen. Je weet niet van ophouden en in een mum van tijd ben je klaar. Fluitje van een cent. Even bijschaven nog.

En dan komt het: schrijven is schrappen. Je mag maar met een beperkt aantal woorden enkele regels vol schrijven. Oeps! 470 woorden (toegestaan 250) en 37 regels (mag 20). Alle onnodige informatie weg, bijvoeglijke naamwoorden verwijderen. Overdrijvingen? Weg ermee, mensen snappen het zo ook wel. Iets dubbel genoemd? Eén keer strepen. Bijna 350 woorden en nog 27 regels. Blijf bij de kern. Korter dus. En zo ben je je geweldige bedenksels aan het schrappen.

In ons dagelijkse werk schrijven wij veel: brieven, e-mails, processtukken. Daarvoor geldt hetzelfde. Geen lange epistels, korte zinnen, helder taalgebruik. Wij zijn dan weliswaar niet beperkt in het aantal woorden en zinnen, maar het leest wel zo prettig als ons verhaal kort en bondig is. Voor elke partij leesbaar. Geen ingewikkelde juridische volzinnen. Iedere dag zijn we bezig met het recht en met taal. Een mooi vak hebben we. Ik kan daarover nog veel meer vertellen natuurlijk, maar helaas, ik moet het kort houden.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede en schrijft voor de Hart-krant een maandelijkse column. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Kijk voor meer informatie over RP Advocatuur ook op de website: www.rpadvocatuur.nl

Meer berichten