Column: 1Twente

Column: 1Twente

Vorige week zaterdag verscheen op de website van 1Twente een prima analyse van de hand van Ernst Bergboer van de politieke situatie in de gemeente Enschede. Een analyse van wel 5 of 6 A-4`tjes.

Ernst Bergboer en Niels Veurink werken bij de redactie van een nieuw programma: 1Twente Vandaag, elke werkdag van 16.00 tot 17.00 uur op de lokale omroep, die getuige de nieuwe naam meer wil dan alleen Enschede. De jongens zijn goede journalisten en weten wat ze willen; hun verwondering over alles wat in de wereld gebeurt invullen en dat doorgeven aan lezer, kijker en/of luisteraar. Geen mooier vak dan journalist.

De afgelopen weken waren wat dat betreft om te smullen. Het gemeentebestuur ligt niet alleen op ramkoers met Sociaal Hart van René Beunders, maar ook met het Diaconaal Platform van Jan Veldhuizen, een vrijwilligersorganisatie die zo’n 3.000 mensen per jaar helpt met vooral sociale hulpvragen. Vrijwilligers, 3.000 hulpvragen? Alsof je een emmer leeggooit. Het Diaconaal Platform wil een onafhankelijk onderzoek naar misstanden bij de uitvoering van het sociale beleid door de gemeente. Toen het zoveelste verzoek om actie door de gemeente werd genegeerd en beantwoord werd met een voorstel voor de zoveelste vergadering, knapte er iets bij het Diaconaal Platfom en verstuurde hij een “memo” aan college, raad en pers. Een memo waar de honden geen brood van lusten.

1Twente zat er bovenop en dat resulteerde naast een aantal uitzendingen ook in een analyse van de actuele politieke arena in Enschede en die is niet simpel. Maar Ernst komt een heel eind. Zo constateert hij terecht dat het klachtencommissariaat geen machtspositie meer binnen de organisatie heeft. Sommige afdelingen hebben een eigen klachtenafhandeling opgetuigd en doen het zelf wel. De schijn van een lerende organisatie wordt niet eens meer opgehouden. Ernst heeft een gedegen analyse gemaakt, maar hij had nog even door moeten redeneren. Misschien heeft hij dat wel gedaan en is zich toen rot geschrokken. Dan kom je namelijk bij de politieke verantwoordelijkheid en ik weet zeker dat dat onderwerp vooralsnog vermeden wordt.

Jan Visser

Meer berichten