Eerste verpakkingscontainers uitgereikt aan huishoudens

Eerste verpakkingscontainers uitgereikt aan huishoudens

ENSCHEDE - Het gaat een aardige klus worden de komende weken; maar het eerste begin is er. Afgelopen week werden de eerste nieuwe verpakkingscontainers afgeleverd bij huishoudens in Enschede. In totaal worden de komende tijd 40.000 verpakkingscontainers met oranje deksel afgeleverd. Huishoudens kunnen de containers vanaf januari 2021 gebruiken. Tot dan wordt nog wel ingezameld met de transparante afvalzakken.

Het is de vierde container die de laagbouw nu bij huis heeft staan; naast het restafval, groenafval en papier zal nu ook het verpakkingsafval opgehaald worden met de container. De gemeente ziet dat dit ook echt voorziet in een behoefte. Het inzamelen met de container maakt het voor mensen op papier nog makkelijker om deze afvalstroom aan te bieden. Bovendien geven de containers straks een netter straatbeeld dan de afvalzakken die aan de straat stonden.

Keuze maken
Voor de zomer moesten de 50.000 huishoudens in de laagbouw een keuze maken: welke containers wilden zij aan huis en wat wil men zelf wegbrengen qua afvalstroom? De uitkomst was dat 80 procent van huishoudens een keuze maakte en van deze groep koos 80 procent voor een container aan huis. Mensen die geen keuze maakten krijgen ook een verpakkingscontainer. Van de respondenten koos 20 procent dus bewust voor het straks zelf wegbrengen van verpakkingsafval naar verzamelcontainers in de buurt. Inwoners van hoog- en laagbouw die verpakkingsafval zelf wegbrengen ontvangen een voucher voor vijf rolletjes (60 zakken) om gratis zakken te krijgen. Huishoudens die een container ontvangen, krijgen voorafgaand nog een brief waarop staat wanneer de verpakkingscontainer afgeleverd zal worden. Men hoeft hiervoor dan niet thuis te zijn.

Legen
Vanaf januari worden de verpakkingscontainers elke vier weken geleegd. Wanneer deze inzameldagen precies zijn kunt u vanaf december zelf nakijken op www.twentemilieu.nl/enschede/afvalkalender of via de Twente Milieu app. Op de website staat ook een overzicht van wat wel en vooral ook niet in de verpakkingscontainers mag. Om te bepalen wat mag, kan men de ‘3-check’ doen: 1) is het een verpakking van plastic, blik of drankkarton? 2) is de verpakking leeg? 3) is de verpakking geen gevaarlijke stof zoals flessen van bleekmiddel, haarlak of kitkokers? Geen piepschuim of hard kunststof? Wanneer men dit doorloopt, kan het doorgaans in de verpakkingscontainer. Uiteraard zijn er ook diverse uitzonderingen op de regels, dus kijk in ieder geval even de website na.

Meer berichten