Ingezonden brief: vijf jaar Veldhuizen

ENSCHEDE - Precies vijf jaar geleden op 19 oktober 2015 maakte ik kennis met onze toen nog nieuwe burgemeester Onno van Veldhuizen. Ik moet toegeven op het eerste oog een sympathieke 50-plusser met een groot ego en een goede babbel.

Ik vertelde hem hoe blij ik was met hem als eerste burger van Enschede en ook waarom. Want volgens hemzelf was hij een man van de rechtsstaat, die veranderingen wilde doorvoeren en zelfs bestuurslid was van het Adviespunt Klokkenluiders.

Aan het eind van het tweede gesprek een maand later confronteerde ik hem met onze Top 10 Sociale Misstanden. Ruim 2.500 bijstandsaanvragers waren zich toen nog aan het herstellen van anderhalf jaar lang bijstandsterreur met de vier weken zoekperiode. De Nationale Ombudsman drukte toen het stempel ‘onbetrouwbare overheid’ op het Welman-regime van de gemeente Enschede. In het derde gesprek weer een maand later vroeg ik hem om zijn reactie op de sociale misstanden en of hij bereid was zijn invloed positief aan te wenden. Hij gaf aan deze misstanden geen van allen te herkennen en verwees mij voor eventuele veranderingen door naar de gemeenteraad.

Ik heb hem toen op de man afgezegd dat ik diep teleurgesteld was in zijn onverschillige houding terwijl zijn gezicht betrok. Even later gaf hij mij te kennen niet meer actief te zijn binnen het bestuur van het Adviespunt Klokkenluiders. Opmerkelijk is ook dat hij ruim vier jaar nodig heeft gehad openlijk te erkennen dat Enschede een armenstad is. Daarnaast heerst er de laatste tijd onder zijn verantwoordelijkheid grote onvrede over het Klachtencommissariaat. Sinds enkele maanden weet ik dat hij de “Drahtzieher” is achter de valse aangifte smaad en laster en de onterechte waarschuwingsbrief jegens mij. Het is overduidelijk, dat deze D66-bestuurder het niet zo heeft op klokkenluiders, sociale ethiek en behoorlijk bestuur. Maar wellicht wil hij de komende jaren zijn leven beteren, tenminste als volgend jaar zijn ambtsperiode wordt verlengd.

René Beunders, Stichting ‘Sociaal Hart Enschede’

Meer berichten
 
Auto zoeker