Gemeente neemt Hoge Bothofstraat onder handen

ENSCHEDE - Komende maandag gaat de volgende fase van herinrichting van de Hoge Bothofstraat van start. De gemeente wil deze belangrijke verbinding naar het centrum groener en leefbaarder maken.

Wie de straat de afgelopen tijd gebruikt heeft, is al redelijk bekend met hoe het eindresultaat gaat worden. Eerder werd al het deel vanaf de Reudinkstraat tot aan de Oliemolensingel opnieuw ingericht. Nu volgt het deel van de Reudinkstraat tot aan de Oldenzaalsestraat. De inrichting wordt groener en fysiek smaller: de vrijliggende fietspaden worden verwijderd en deze vrijkomende ruimte zal opgevuld worden met bomen en bloemenlinten om de straat groener te maken. Fietsers delen dus straks weer de rijbaan met het autoverkeer. De versmalling van de straat zou ervoor moeten zorgen dat automobilisten hier minder hard rijden; straks gaat namelijk ook de maximumsnelheid in de gehele straat naar 30 kilometer per uur.

Veel klachten
De herinrichting van het eerste gedeelte viel bij weinig mensen goed in de smaak. Zo maken met name fietsers zich zorgen over deze insteek; de straat staat bekend als een racebaan en de weg delen met snel verkeer is inherent minder veilig dan een vrijliggend fietspad. De gemeente ontving dan ook diverse opmerkingen en zelfs een petitie. Daarop is men in gesprek gegaan met de Wijkraad en initiatiefnemers van de petitie. Om het veiligheidsgevoel van fietsers wat te vergroten worden wel fietssuggestiestroken aangebracht over de gehele lengte van de straat en er komt weer 30 meter vrijliggend fietspad bij de aansluiting met de Oliemolensingel. Dit moet voorkomen dat fietsers klem komen te staan tussen automobilisten die wachten om de singel op te komen. Een typisch staaltje Enschedese planning: eerst een slecht doordachte insteek realiseren en het na fikse klachten weer geheel omgooien. Wel weer goed om ook de wegenbouwers aan het werk te houden.

Toch geen bussen
De gemeente zoekt nog met Keolis naar een andere busroute voor de buslijn 6 naar Stokhorst. Aanvankelijk zou deze door de Hoge Bothof gaan, maar buurtbewoners maakten bezwaar. Er zal nu gekeken worden naar alternatieven.

Meer berichten