Geen kerstcircus in Enschede dit jaar

ENSCHEDE - Het kerstcircus dat van 18 december tot en met 3 januari gehouden zou worden in Enschede gaat niet door. Dit heeft de organisatie deze week laten weten.

Deze week maakte evenementenorganisator René Duursma bekend dat géén van zijn vier grote kerstcircussen (Haarlem, Dordrecht, Enschede en Heerhugowaard) in 2020 worden opgebouwd. Vanwege de coronamaatregelen schuiven alle voorstellingen door naar 2021. “We hebben alles uit de kast gehaald om een aangepast kerstcircus mogelijk te maken, maar de onzekerheid over het al dan niet doorgaan, bleef te groot. Daarom gaat er nu een streep door.” Mensen met kaarten via Ticketmaster krijgen gewoon hun geld terug. “Niks geen gedoe met vouchers of tegoedbonnen”.

Niet wachten
De contracten met alle gecontracteerden artiesten zijn opgezegd. De merendeels uit het buitenland afkomstige circusartiesten kunnen volgend jaar een plekje krijgen in een van de nieuwe Duursma-producties. “Langer wachten met een beslissing zou onverantwoord zijn. We weten niet hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt. Stel dat de situatie in december verslechtert, onze tenten opgebouwd staan en de artiesten zijn gearriveerd. Dan staan we bij nog verdergaande beperkingen met de rug tegen de muur en hebben we kosten gemaakt die niet meer terug te verdienen zijn.” Voor Haarlem, Enschede en Dordrecht was een aangepast ‘coronaproof’ programma gemaakt, met 300 tribuneplekken in plaats van de gebruikelijke 1000 stuks. De artiesten zouden dagelijks drie voorstellingen spelen. Zonder pauze, om geen risico te lopen op onnodig contact tussen de bezoekers. Verdere concessies waren niet echt mogelijk; bij een circus hoort sfeer en beleving, waarvan veel geschrapt moest worden. ‘Liever een volledig circus, dan een geheel uitgekleed concept’ was de gedachte bij de organisatie.

Meer berichten