ZWOLLE - Provinciale Staten van Overijssel vergaderen in het Nedersaksisch.
ZWOLLE - Provinciale Staten van Overijssel vergaderen in het Nedersaksisch. (Foto: Provincie Overijssel )

Provinciale Staten vergaderen jaarlijks in het Nedersaksisch

ZWOLLE - Provinciale Staten van Overijssel gaan jaarlijks in de dialectmaand maart in het Nedersaksisch vergaderen.

Het plan om de streektalen ook op deze manier te promoten, komt van VVD-statenlid Dinand Leferink uit Goor. Leferink nam zijn kansen waar bij de discussies over toekomstige cultuurbeleid die de provincie afgelopen weken voerde. Daarbij is voor de komende jaren ook een prominente plaats ingeruimd voor het in stand houden van de streektalen.

Achterhaald 
Het houden van een een officiële vergadering in de streektaal bleek de afgelopen jaren ook in de Overijsselse gemeenteraden een moeilijk punt. Veel volksvertegenwoordigers koesteren totaal achterhaalde denkbeelden over de taalkundige waarde en status van de streektalen. Reden voor veel raadsleden om een jaarlijkse dialectvergadering tegen te houden.

Vooroordelen
Het idee van Leferink om het hoogste orgaan van de provincie Overijssel dan het goede voorbeeld te laten geven, vergroot de kansen om een eind te maken aan misplaatste vooroordelen en verouderd denken over het gebruik van volwaardige en erkende streektalen als het Nedersaksisch.
Overigens wordt in Friesland in de gemeenteraden en Provinciale Staten sinds mensenheugenis vergaderd in het Fries en worden de vergaderstukken aangeleverd in het Friese en in het Nederlands. In hoeverre Overijssel dit gaat doen is nog niet bekend. Rijssen-Holten vergadert al 20 jaar in maart in het dialect. Het aanleveren van alleen de agenda in twee talen voldoet daarbij al ruimschoots.

Meer berichten