Foto:

Nederlandse Reisopera focust op Twentse jeugd

ENSCHEDE - De Nederlandse Reisopera, het grootste reizende operagezelschap van ons land, blijft deze zomer dicht bij huis. Het Enschedese gezelschap organiseert in juli diverse activiteiten voor kinderen en jongeren in de regio.

Komende week organiseert de Nederlandse Reisopera een vijftal workshops die gegeven worden in hun gebouw op de Performance Factory in Enschede. Deze zijn onderdeel van het bredere zomerproject 'Sjors Zomer', gericht op kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Zo is er maandag de workshop 'neerstorten als een operadiva' met sopraan Francis van Broekhuizen, dinsdag 'acteren kun je leren' door theatermaker Katherine Roldaan, woensdag: zing mee met het reisopera Kinderkoor onder leiding van dirigent Mirjam Spoelman. Donderdag gaat kostuumontwerper Reina de Vries theatermaskers maken en vrijdag bouwen decorbouwer Sven Muller en rekwisiteur Tom Rosenboom een toneelkijkdoos met de kinderen. Via www.sjorssportief.nl kunnen kinderen zich inschrijven.

Moeilijke tijd
De workshops en andere activiteiten geven ook een beetje afleiding van de dingen die verder gepland staan. Helaas heeft de Nederlandse Reisopera namelijk drie grotere operaproductie in het seizoen 2020-2021 doorgeschoven naar 2022 en zelfs 2024. De opera Bruid te Koop zou op 14 maart in premiere gaan, maar dit gaat nu naar november dit jaar. De familieopera Hänsel und Gretel zou in januari en februari langs de theaters reizen, dit gaat nu naar het najaar van 2022. De balletopera Les Indes Galantes zou in maart/april 2021 te zien zijn, dit is nu pas eind 2024.

Niet haalbaar
Uit intern onderzoek bleek dat bij grootschalige producties het orkest, solisten, koor en dansers onmogelijk voldoende afstand kunnen houden en kunnen voldoen aan de specifieke protocollen van de verschillende speellocaties. Op dit moment ontwikkelen zij een aantal kleinschalige en aangepaste producties die komend seizoen in heel Nederland te zien zijn.

Try-out
Op zaterdag 11 juli is in het Wilminktheater in Enschede twee maal een try-out te zien van de muzikale short story Magelone & Peter. Vanaf 1 juli is een beperkt aantal kaarten te koop voor deze twee try-outs.

Meer berichten