Foto: Lars Smook

Studenten ROC helpen musea

ENSCHEDE - Het Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn sinds 1 juni weer geopend. Een verantwoorde heropening is mede mogelijk gemaakt door 10 studenten van ROC van Twente. Zij vervangen tijdelijk een aantal oudere vrijwilligers (70+) die tot de risicogroep behoren wat betreft het coronavirus.

In de twee musea zijn ongeveer 90 vrijwilligers werkzaam in publieke functies. Hun bijdrage is onmisbaar, dat zij niet kunnen komen vanwege het landelijk vastgestelde veiligheidsprotocol is dus een aderlating. Zij werken bijvoorbeeld bij de entreebalie, in de winkel, het museumcafé en het servicecentrum. Om dit probleem op te lossen namen de Enschedese musea contact op met ROC van Twente. Na overleg en stage/sollicitatiegesprekken was de zaak snel beklonken.
Deze samenwerking biedt studenten de kans hun MBO-opleiding alsnog met diploma af te ronden. Voor hen is dit fantastisch, want veel geplande stages konden vanwege corona niet doorgaan. En zonder stageplek kun je niet afstuderen. Het museum is zes dagen per week open, de studenten worden roulerend ingeroosterd waarbij ze allemaal voldoende uren kunnen maken.

Positieve reacties
Voor de studenten is dit werk in veel gevallen een totaal nieuwe ervaring. Zij reageren echter enthousiast: “Ondanks dat het een totaal andere stage is dan ik had verwacht, mijn voorkeur ging namelijk uit naar een uitzendbureau of makelaar, probeer ik er een leuke tijd van te maken. Het is op doordeweekse dagen wel rustig in het museum, fijn dat ik kan samenwerken met andere studenten.” “Ik vind de stage erg leuk, gratis het museum verkennen en ik mag dagelijks helpen bij de balie en in het museumwinkeltje.”
Hoofd commerciële zaken (Rijksmuseum Twenthe) Frans Schuitemaker is blij om te zien dat de functies in het museum door deze jonge mensen kunnen worden ingevuld en ze leveren goed werk. “Bovendien ervaren de studenten hoe mooi het is in een museum.”

Meer berichten
 
Auto zoeker