Foto:

Opening zomertentoonstelling

ENSCHEDE - Op 5 juli is in het Rijksmuseum Twenthe de aftrap van het grote zomerproject. Onder de naam ‘Inner Vitality’ ontwikkelde Claudy Jongstra een bijzondere ruimtelijke installatie en een deel van de nieuwe binnentuin. Het openingsprogramma is live online te volgen.

Claudy Jongstra (1963) is bekend vanwege haar wandtapijten en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. Deze keer slaat zij een nieuwe weg in door een experimentele installatie te tonen waarin de innerlijke vitaliteit van planten en kruiden centraal staat. Jongstra maakt hiervoor gebruik van zogenaamde ‘stijgbeelden’; een techniek waarbij de levenskracht van gewassen wordt vertaald in visuele patronen. Zo maakt zij op poëtische wijze het belang zichtbaar van een vitaal bodemleven. Voor de vernieuwde museumtuin heeft ze twee plantvakken ontworpen met verfplanten en andere gewassen die ze gebruikt voor de totstandkoming van haar kunstwerken.
Museumdirecteur Arnoud Odding: ''Aantasting van ecosystemen, achteruitgang van biodiversiteit en verstoring van de bodem zijn niet alleen kwesties waar burgers, wetenschappers of politici zich mee bezighouden. Steeds meer kunstenaars verhouden zich in hun werk tot dit soort vraagstukken waarvan de urgentie steeds groter wordt, zo laten talloze studies en recente gebeurtenissen ons zien. Vanuit hun ongebonden en creatieve perspectief reageren kunstenaars op deze zaken. Ze gebruiken hun verbeeldingskracht om verhalen en processen zichtbaar te maken die schuil gaan achter abstracte cijfers en studies. Of ze doen voorstellen voor nieuwe manieren waarop wij met onze natuurlijke omgeving om kunnen gaan.''

Programma
Een grote publieke samenkomst is geen optie. In samenwerking met 1Twente wordt er een livestream verzorgd, te zien via de social media kanalen van het museum en de omroep. Programmamaker Luuk Heezen presenteert. Jongstra schuift zelf aan en er zijn verschillende gasten, zoals publicist en hoogleraar Ewald Engelen en schrijver Tommy Wieringa. Aanvang om 19.00 uur.

Meer berichten